Skořice. Skvělá na hubnutí i celulitidu

Skořice. Skvělá na hubnutí i celulitidu
Foto pixabay.com

 

Skořice. Skvělá na hubnutí i celulitidu

Skořici  naši předkové  užívali při problémech s trávením, na kašel, bolest v krku, chrapot nebo jako konzervant masa. V dnešní době se skořice stále častěji objevuje v souvislosti s hubnutím, konkrétně s hubnutím břišního tuku. 

 

 

Podle různých studií se skořice jeví jako účinná potravina při snižování hladiny krevního cukru. U pacientů, kteří ji užívali, ke snížení krevního cukru skutečně došlo, kdežto u pacientů, kteří brali jenom placebo, zůstala úroveň krevního cukru stejná. Skořice totiž napodobuje účinek inzulínu, tedy hormonu, který odstraňuje cukr z krve. Právě u první skupiny, která jedla skořici, došlo také po devíti týdnech k vyššímu úbytku tuku, aniž by její členové jakkoli měnili svůj běžný jídelníček.

Existují dva druhy skořice, a to skořice cejlonská (Cinnamomum verum) a skořice čínská (Cinnamomum cassia). Pokud jdete do obchodu, s velkou pravděpodobností kupujete skořici čínskou, která tvoří 90 % skořice na českém trhu. I v celé Evropě patří právě ta čínská k nejprodávanějšímu druhu, protože je snadnější na zpracování a tím pádem také levnější. Obsahuje podstatně vyšší množství chemické sloučeniny, které se říká kumarin. Kumarin má nádhernou nasládlou vůni, a proto se používá při výrobě parfémů.

Skořice čínská obsahuje přibližně 1 % kumarinu, zatímco ta cejlonská jen 0,004 %, což je 250× méně. Právě vysoké dávky kumarinu nicméně mohou poškodit játra, ledviny a plíce – takže pokud se rozhodnete do svého jídelníčku zařadit skořici, pohlídejte si, abyste opravdu kupovali pouze tu cejlonskou.

Skořici nemusíte ale užívat jen vnitřně. Dobré výsledky vykazuje, i když ji aplikujete zevně. Ne jen tak náhodou se skořicový olej objevuje ve složení krémů proti celulitidě. Skořice totiž stimuluje cirkulaci lymfy a pomáhá tělu zbavovat se toxinů, které způsobují celulitidu.

Vyzkoušejte si tedy do klasického tělového mléka přisypat mletou skořici, lžičku medu a špetku chilli, ať to trochu pálí, a nanášejte na celulitidou postižená místa krouživými pohyby. Abyste účinek tohoto domácího krému znásobili, přikryjte si namazané partie potravinářskou fólii. Předtím, než tak ale uděláte, otestujte si na kousku kůže, jestli krém příliš nepálí.

 Jakýkoli krém proti celulitidě je však jen dočasným řešením problému. Nejúčinnějším řešením boje proti celulitidě je zdravá strava, dostatek zeleniny, hodně tekutin a pravidelný pohyb. (ber) 

Poslat nový komentář