Pamatujete? Síťovka

Pamatujete? Síťovka
Foto FB

Co já se v nich natahala nákupů. Byly neuvěřitelné, skladné, lehké, natahovací. A když měly uši obalené bužírkou, neměly chybu už vůbec. Řeč je o síťovkách, taškách, které vynalezl český síťkař Vavřín Krčil a které dobyly svět.

Vavřín Krčil se původně věnoval výrobě sítěk na vlasy. Ty ale vyšly z módy, a tak se v roce 1926 přeorientoval na výrobu síťových tašek, které jeho podnik zachránily a dovedly k nové prosperitě. Ručně vyráběné nákupní tašky již nebyly zhotovovány z vlasů, ale z umělé hedvábné příze.  Jakmile si je zákazníci oblíbili, objevily se síťovky všech možných druhů: nákupní, vycházkové, loketní, ramenovky, tlumokové, pro sport a hry, na dámská kola; také na tenis. Vavřín Krčil patrně neměl v roce 1926 peníze k získání mezinárodního patentu, po pár letech se tak začaly síťovky vyrábět ve Švýcarsku a v Itálii a za čas zaplavily celý svět. Samotný Krčil je vyvážel mj. do Kanady, Francie, Švýcarska, Německa, Rakouska a do zemí severní Afriky. 

Jejich obliba ale postupně upadala a dnes je používáme jen velmi málo. Myslím ale, že v rámci boje s plasty, mezi něž patří i igelitové tašky, které nosíme z obchodů, jejich čas zase nastane. (ber)

Poslat nový komentář