Zázračný popenec. Dejte si čaj či med, zabírá i na křečové žíly

Zázračný popenec. Dejte si čaj či med, zabírá i na křečové žíly
Ilustrační foto pixabay.com

Popenec byla oblíbená jarní bylinka našich babiček. Dnes se na něj pozapomnělo, bereme ho jako nepříjemný plevel. Přitom popenec pomáhá proti únavě a vyčerpání, poruchách trávení i kašli, hodí se do přírodních očistných kúr. Své místo má od nepaměti také v kuchyni. Čerstvé jarní lístky popence nesměly chybět ve velikonoční nádivce.

Popenec obecný je plevel, rostoucí takřka všude na loukách, v křovinách, podél cest nebo na neposekaných zahradách, daří se mu zejména na vlhkých místech. Nenápadná vytrvalá plazivá bylina s drobnými modrofialovými kvítky podobnými květům hluchavky a srdčitými lístky dosahuje výšky kolem 25 cm.

Popenec obecný obsahuje množství silic, hořčin, tříslovin, stopových prvků a vitaminy A a zejména C. Má hojivé, dezinfekční i močopudné účinky, doporučuje se lidem se sníženou žaludeční kyselostí a nedostatečnou tvorbou žluči, pomáhá při poruchách trávení a nadýmání. Popenec podporuje látkovou výměnu, využívá se proti únavě a vyčerpání fyzickému, a hlavně duševnímu nebo do přírodních detoxikačních kúr. Bylina je účinný přírodní pomocník při léčení zánětů horních cest dýchacích, protože se podílí na rozpouštění hlenů. Obklady, koupele, olej a masti z popence se užívají na špatně se hojící rány, tlumí záněty kůže i svědění při alergických vyrážkách a ekzémech, pomáhají také při křečových žilách.

Nať popence sbíráme v době květu od března až dokonce června. Sušíme ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C. Nať je třeba sušit velmi opatrně, protože silice v ní obsažená je prchavá. Proto sušený popenec uchovávejte v dobře uzavřené nádobě a chraňte před světlem.

Mladé lístky do kuchyně se trhají hned, jakmile se na jaře objeví, protože tehdy mají nejvýraznější chuť.

Popencový čaj proti únavě

Potřebujeme - 1 lžička sušeného popence nebo 2 lžičky čerstvého popence, 250 ml vody.

Bylinu zalijme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme. Pokud chceme razantnější účinek, připravíme raději odvar – popenec zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, necháme 2–3 minuty povařit, sejmeme a necháme zhruba 8 minut vyluhovat. Scedíme.

Vlažný nálev i odvar pijeme třikrát denně po jídle. Pomáhá při duševním i fyzickém vyčerpání, únavě i stresu. Také mírní nadýmání, zlepšuje trávení a podporuje látkovou výměnu.

Popencový med proti kašli

Potřebujeme 60 g sušené natě popence, 1 l vody, 1 l medu

Popenec zalijeme vodou, necháme přejít varem a necháme 20 minut vyluhovat. Scedíme. Přidáme med a pomalu za občasného míchání zahříváme, až se vše spojí.

Při kašli a dalších potížích spojených s chorobami z nachlazení užíváme 1 lžičku třikrát až čtyřikrát denně po dobu jednoho týdne.

Popencový olej proti křečovým žilám

Potřebujeme – čerstvě natrhaná nať popence, kvalitní olej, nejlépe mandlový.

Popencovou nať nakrájíme na kousky, dáme do uzavíratelné sklenice, zalijeme olejem tak, aby byla všechna potopená, uzavřeme a necháme v chladu a temnu macerovat zhruba dva týdny. Pak scedíme, nať dobře vymačkáme. Uchováváme v chladu.

Popencovým olejem jemně potíráme křečové žily, je výborný také na zanícenou pokožku. Dá se využít také v kuchyni jako každý jiný bylinkový olej. (ber)

Poslat nový komentář