Tip na výlet. Medvídě, lvice a tygr. Noví obyvatelé ZOO Zlín

Tip na výlet. Medvídě, lvice a tygr. Noví obyvatelé ZOO Zlín
Foto ZOO Zlín
Další fotky: 
Tip na výlet. Medvídě, lvice a tygr. Noví obyvatelé ZOO Zlín
Tip na výlet. Medvídě, lvice a tygr. Noví obyvatelé ZOO Zlín

ZOO Zlín není od Prostějova nijak daleko. Vzhledem k tomu, že se chlubí velkým počtem chovaných zvířat a krásným prostředím, výlet za poznáním můžeme jen doporučit. V zoo najdete, mimo jiné, africké slony, tapíry čabrakové, kasuáry, lenochody, a nejnovější přírůstky. Jsou jimi tříměsíční mládě medvědů pyskatých, nová lvice a tygří samec.

Seznamte se s lvicí jménem Kwale

Do ZOO Zlín přijela z francouzské zoo Planete Sauvage.  První dny lvice, které budou letos v červenci dva roky, strávila v chovatelském zázemí. Dopřáli jí dostatek času, aby se postupně seznámila s novým domovem a také se samcem Abamboo. „Máme skutečně velkou radost, že po dlouhých týdnech jednání a spolupráce s koordinátorem chovu lvů konžských se nám podařilo získat pro samce Abamboo novou budoucí partnerku. Teď už je před námi poslední a ta nejdůležitější část. Spojení lvice se lvem. Přímý kontakt se bude odehrávat nejprve ve vnitřní ubikaci. Teprve až si na sebe obě dvě zvířata zvyknout, vyjdou společně do venkovního výběhu,“ říká ředitel ZOO Zlín Roman Horský.

Malý medvídek se má k světu

V pořadí již druhé mládě se narodilo u medvědů pyskatých, které ve Zlíně chovají jako jediní v ČR. Ačkoli mládě přišlo na svět už 21. 12. 2022, prvních několik měsíců je samice ukrývala v bezpečí své nory. Přestože je vnitřní ubikace medvědů pod kamerovým dohledem, i samotní chovatelé si museli trpělivě počkat na to, až medvídě udělá první krůčky. Teprve v druhé polovině února mládě vyšlo poprvé ven z nory a chovatelé se tak mohli ujistit, že se mu daří dobře a skvěle prospívá. V současné době navíc už ví, že je to sameček. Nebude to trvat dlouho a už brzy ho i se samicí uvidíte ve venkovním výběhu.

Nový tygří pár

V ZOO Zlín výběh dlouho obývaly  devatenáctiletá tygřice Tanja a její čtyřletá dcera Samba. V lednu letošního roku se vše změnilo, Sambě poprvé dělal doprovod tygří samec jménem Youri. „Dvanáctiletého samce jsme na konci roku 2022 získali z francouzské Zoo La Palmyra. Nějaký čas zůstal v chovatelském zázemí. Zdejší vnitřní ubikace jsou navzájem odděleny, samec se tak mohl postupně seznamovat s našimi samicemi. V lednu jsme Youriho a Sambu poprvé spojili nejprve ve vnitřním, později také ve venkovním výběhu. Vše proběhlo bez problémů, po několika společných dnech chovatelé pozorovali i páření. Čas ukáže, jak moc bylo úspěšné. Do venkovního výběhu nyní tygři chodí ve střídavém režimu. Tygřici Sambu uvidíte pokaždé, ať už s její matkou Tanjou nebo ve společnosti samce Youriho. Přijďte se podívat,“ přidává pozvání Horský. (ber)

Poslat nový komentář