Sladké vánoční tradice vládnou světu

Sladké vánoční tradice vládnou světu
Ilustrační foto allrecipes.com

Cukroví a sladkosti k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. Zatímco u nás se ve velkém pečou vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké a na Štědrý den nechybí na stole vánočka, v jiných koutech světa mají pro nás poněkud exotičtější sladkosti. Někde je to chlebíček, jinde sušenky či bábovka.

V Rakousku nedají o Vánocích dopustit na sladký chlebíček. Ať už jde o biskupský, ovocný nebo křížalový. Zkrátka takový chlebíček, do kterého dáte velké množství sušeného ovoce – jablka či hrušky, ale také datle, fíky, hrozinky, ořechy a koření. Jako jedlý suvenýr pořídíte tento Kletzenbrot i na místních adventních trzích. Některé rakouské rodiny se drží tradice a kletzenbrot rozkrajují až na Štědrý den.

Pro Německo jsou typické Elisenlebkuchen, tedy tradiční Norimberské perníčky pečené na tenké oplatce a obsahují zanedbatelné množství mouky a velký poměr mandlí. Díky kdysi drahému koření a velkému zastoupení mandlí byly zpočátku pochoutkou pouze pro vybrané, a i když se později rozšířily i mezi běžné občany, na stolech zůstávaly pouze při slavnostních příležitostech.

Jestli je pro Anglii něco typické, pak je to vánoční pudink. Jeho příprava trvá týdny, na oslazení stačí podloží ze sušeného ovoce. Aby pudink vydržel od poloviny listopadu až do Vánoc, prolije se těsto skleničkou brandy.

Francouzská kuchyně je po celém světě vyhlášená, a platí to i o vánočních pokrmech. Makronky jsou v kurzu po celý rok, ale na vánočním menu nesmí chybět Bûche de Noël – dezert, který vypadá jako poleno. Původ má už ve starověku. Kmen se ovázal stuhami a nejmladší člen rodiny ho umístil do krbu. Popel se uchovával celý rok, protože se věřilo v jeho léčivou sílu a schopnost odehnat samotného ďábla. Dnes už je rituálnímu pálení konec. Dezert má podobu rolády s čokoládovým krémem, do kterého se naznačuje struktura dřeva.

V Itálii na štědrovečerní tabuli nesmí chybět zase vysoko kynutá bábovka panettone, tradiční vánoční moučník, který většina Italů kupuje, protože jeho příprava je velice pracná a těsto kyne až pět dní. Typické jsou také mandlové, pistáciové nebo máslové sušenky. Z Verony pochází oblíbený sladký dort pandoro, z oblasti Neapole zase malé smažené kuličky namáčené do medu, posypané barevnými cukrovými pecičkami a někdy i zamíchané s kandovaným ovocem – struffoli.

Španělé si Vánoce nedovedou představit bez nugátu – turrón. A nezůstane jen u jednoho druhu. Vybrat si můžete tvrdý i měkký nugát, ale také nugát v čokoládě, nugát s kandovaným ovocem, nugát s celými ořechy... zkrátka každý si najde ten svůj.

Typickou portugalskou vánoční pochoutkou jsou Azevias – plněné taštičky. Čím budou plněné opět závisí buďto na chuťových preferencích, nebo na rodinné tradici. Můžete si dát taštičky plněné sušeným ovocem, mandlemi, ale třeba i fazolkami. Velmi oblíbené jsou taštičky plněné směsí batátů a cukru, ke kterým si Portugalci rádi připijí skleničkou dobrého portského.

V Řecku nemůžou mezi sladkými dobrotami chybět sušenky kourambiedes. Sušenky mají většinou tvar kuliček, do kterých může být zapíchnutý hřebíček. Základem sušenek je mandlové těsto a trocha likéru, po upečení se ještě obalují v cukru.

K finským Vánocům neodmyslitelně patří rýžový pudink nazývaný riisipuuro. Tento dezert se jí po slavnostní večeři na Štědrý večer. Zdobí se šlehačkou, sušeným ovocem, chuť mu dodává skořice a muškátový oříšek. Ten, kdo ve své porci najde schovanou mandli, bude mít po celý následující rok štěstí. Riisipuuro se také někdy podává na začátku Štědrého dne jako sladká snídaně. Ve Finsku o Vánocích nechybí ani perníčky, kterým se říká piparkakut, a joulutorttu, což je sladké pečivo ve tvaru hvězdy plněné sušenými švestkami.

Na Novém Zélandu slaví Vánoce uprostřed vrcholného léta, vánoční svátky tak místní tráví na pláži u rozpáleného grilu. Někteří ale lpí na tradicích. Všichni Novozélanďané se však shodují, že nejlepším vánočním dezertem je dort Pavlova.

Na Filipínách se o Vánocích neobejdou bez rýžového dortu zvaného Bibingka. Ten se tradičně připravuje z rýžové mouky a kokosového mléka a peče se na rozpáleném uhlí v cihlové nádobě vyložené banánovými listy. Většina Filipínců se hlásí ke křesťanství, a tak také zde mají tradiční půlnoční mše. Na některých místech se pak dá bibingka koupit i po mši před kostelem.

V Číně je velkou tradicí oslava nového čínského roku, a u té nesmí chybět koláčky s věštbou. Co se týká sladkého vánočního cukroví, tak na to si v Číně moc nepotrpí, prim zde ale hrají sladké mandlové bochánky. (red)

Poslat nový komentář