Masopustní tradice se u nás dodržují od třináctého století
Samotný název masopust ale trochu klame, protože při jeho oslavách se masa a dalších dobrot rozhodně nemusíte vzdát. Bujaré období začíná již 6. ledna na Tři krále a trvá až do začátku postní doby, tedy do Popeleční středy, která letos připadá na 14. února. Masopustní veselí tradičně vrcholí maškarním průvodem, ve kterém se lze setkat s maskami všech barev.
Tyto oslavy nicméně nejsou jen ryze české – v Evropě se často setkáváme s obdobou masopustu, s karnevalem. Jedním z nejslavnějších je ten v Benátkách, který je proslulý nádhernými maskami.
Na tzv. Tučný čtvrtek bylo tradicí uspořádat zabijačku, u které se scházela celá rodina, přátelé i sousedé. I dnes si v této době můžeme dopřát zabijačkové speciality, jako jsou prejt, škvarky, tlačenka, zabijačková polévka nebo guláš.
Na masopustním stole ovšem nebylo jen vepřové maso, uzeniny a domácí pálenky – sladké pečivo a koláčky všeho druhu jsou v této době tradiční napříč celou Evropou. V Itálii si pochutnáte na křupavých chiacchiere, v Německu na koblížkách krapfen a ve Francii na plněných beignets. Všechny tyto sladkosti mají jedno společné – jsou smažené. Masopustní koblihy patří mezi tradiční české dobroty spojené s tímto zimním veselím. Jejich příprava je sice trošku náročnější, výsledná chuť je však s těmi kupovanými naprosto nesrovnatelná.
I u nás byly vždy oblíbené smažené, sladké pochoutky. Tzv. boží milosti, křupavé pečivo sypané cukrem, se servírovaly spolu s masopustními koblihami plněnými marmeládou, povidly nebo mákem, které prý našim předkům v pošmourném únoru připomínaly letní slunce.
Po tučných a mastných oslavách masopustu přichází doba očisty – a to jak fyzické, tak i duševní. V postním období, které začíná Popeleční středou a trvá 40 dní, bychom si podle tradice měli odepřít maso, uzeniny, alkohol nebo sladké pečivo. Zjednodušeně řečeno, měli bychom si osvojit zásady zdravé výživy a tělo v předjaří trochu zbavit toxinů.
Místo masa by se v našem jídelníčku měly objevit například luštěniny. (ber)
Poslat nový komentář