Věnujte pozornost přípravám vozidel na zimní provoz!, připomínají policisté

Věnujte pozornost přípravám vozidel na zimní provoz!, připomínají policisté
ilustrační foto PČR
Další fotky: 
Věnujte pozornost přípravám vozidel na zimní provoz!, připomínají policisté

V zimním období šetří dopravní policisté napříč celým krajem zvýšený počet dopravních nehod, které přímo souvisí s jízdou po komunikaci pokryté námrazou, vrstvou ledu nebo sněhu. Řidiči totiž často opomíjejí, že se vozidlo v zimě na silnici chová zcela jinak, než v jiném ročním období.

„V mnoha případech řidiči nepřizpůsobí rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla, povětrnostním podmínkám, stavu a povaze vozovky a na kluzkém povrchu komunikace dostanou smyk, který nezvládnou a havarují. Mnoho řidičů bourá také kvůli tomu, že si neponechá dostatečný odstup od ostatních vozidel. Bohužel jedna z dalších příčin by se dala popsat jako pohodlnost řidičů, kteří vyjíždějí se zamrzlými skly. Částečně očištěné čelní sklo totiž nemůže v žádném případě zajistit dostatečný výhled z vozidla,“ popsala policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Styl jízdy se v zimním a letním období velmi liší. V zimě musí řidiči počítat s horší přilnavostí pneumatik, s větším nebezpečím smyku a jeho horším zvládnutím.

Neméně důležité je vybavit se potřebnou zimní výbavou, mít po ruce škrabku na led, případně sněhové řetězy, smetáček na sníh, pomocné startovací kabely, rozmrazovač na zámky, skla, případně přimrzlé stěrače a další pomůcky, které nám mohou v zimním provozu výrazně pomoci.

Před jízdou dále vždy odstraňte námrazu a sníh ze všech oken, abyste dobře viděli. Zkontrolujte, zda nejsou stěrače přimrzlé ke sklu. Zároveň vždy řádně očistěte všechna světla, a pokud se budete pohybovat mimo vozidlo, nezapomeňte se vybavit reflexní vestou. (red)

Poslat nový komentář