Pondělní ráno patřilo na silnících kraje policistům

Pondělní ráno patřilo na silnících kraje policistům
ilustrační foto PČR

V rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a ve snaze snížit nepříznivý vývoj dopravních nehod zaviněných v důsledku požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek vyhlásil odbor služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje na pondělní ráno speciální krajskou kontrolu se zaměřením právě na zákaz požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek ze strany řidičů.

V pondělí 21. února od 5 do 9 hodin se do této dopravně bezpečnostní akce zapojili policisté z dopravních inspektorátů v celém kraji, policisté dálničního oddělení Kocourovec a policisté oddělení silničního dohledu krajského ředitelství.

V rámci celého Olomouckého kraje hlídky zkontrolovaly celkem 654 motorových vozidel, zjistily 40 přestupků a jeden trestný čin. Dvacet přestupků vyřešili policisté na místě uložením pokuty v příkazním řízení a zbytek postoupí správním orgánům příslušných obcí.

„V devatenácti případech se právě jednalo o řidiče pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Z toho u šestnácti řidičů byla dechovými zkouškami zjištěna hodnota nižší než jedno promile, tyto přestupky budou oznámeny k dořešení příslušnému správnímu orgánu. U dvou řidičů měly pozitivní výsledek orientační testy na omamné a psychotropní látky. Okolnosti těchto dvou případů jsou předmětem dalšího šetření. Jeden z řidičů při dechových zkouškách „nadýchal“ přes jednu promile. Hlídka jeho vůz zastavila a kontrolovala v Přáslavicích. První dechovou zkouškou byla naměřena hodnota 1,48 promile, opakovanými měřeními byly zjištěny hodnoty 1,38 a 1,32 promile. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který lze dle trestního zákoníku uložit trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti,“ uvedla policejní mluvčí Marie Šafářová.

Dále policisté v rámci této akce řešili přestupky jako překročení maximální povolené rychlosti, nepřipoutání se bezpečnostními pásy, nevyhovující technický stav vozidla, telefonování za jízdy apod.

Dopravně bezpečnostní akce zaměřené nejen na alkohol za volantem, ale i jiné problémy v dopravě plánují dopravní policisté i do budoucna. (red)

Poslat nový komentář