Policisté monitorují začátek letních prázdnin na silnicích

Policisté monitorují začátek letních prázdnin na silnicích
ilustrační foto PČR

Letní měsíce patří na českých silnicích z hlediska bezpečnosti mezi ty nejrizikovější v roce. Začátek prázdnin s sebou přináší ruku v ruce nejen zvýšený provoz na silnicích, ale také zvýšený pohyb cyklistů a dětí, které na čas opustily školní lavice. V souvislosti s narůstajícím prázdninovým provozem a v návaznosti na nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti v tomto období zintenzivnili policisté dohled na silnicích a v dopravně preventivních akcích cílených na různé účastníky silničního provozu budou pokračovat celé léto.

V tuto chvíli dohlíží na provoz zejména na vytížených dopravních tepnách, v rizikových úsecích a v turisticky významných oblastech. Na policejní hlídky však lidé mohou natrefit v podstatě kdekoli, protože do této dopravně bezpečnostní akce jsou zapojeni nejen dopravní policisté a policisté z dálničního oddělení, ale také policisté z obvodních oddělení či cizinecké policie. V rámci dohledu se zaměřují především na dodržování stanovené rychlosti jízdy, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, technický stav vozidel, zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek řidiči vozidel.

Na dovolenou vyrazte, pokud možno, odpočatí, cestu si dobře naplánujte, zjistěte, zda vás nečekají nějaká dopravní omezení a raději počítejte se zdržením. Rozhodně nepodceňujte únavu za volantem. Stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě. Rizikové situace mohou vzniknout i při návratu z dovolené, třeba jen několik posledních kilometrů od domova, kdy se řidič přemáhá a už mu připadá zbytečné udělat bezpečnostní přestávku. Jenže právě v takové situaci mohou být jeho reakce na dění v silničním provozu výrazně zpomalené a ledacos přehlédne. Řidič by měl pamatovat také dostatečný pitný režim. Zároveň by si měl před jízdou zkontrolovat technický stav vozidla, doplnit provozní kapaliny a v neposlední řadě pamatovat také na řádné zajištění přepravovaných věcí.

„Všem řidičům a rekreantům přejeme krásné letní dny a bezpečný návrat domů,“ doplnila Jiřina Vybíhalová, koordinátorka prevence PČR. (red)

Poslat nový komentář