Dbejte na viditelnost, vzkazují policisté chodcům a cyklistům

Dbejte na viditelnost, vzkazují policisté chodcům a cyklistům
ilustrační foto PČR

Každý účastník silničního provozu by měl dbát na základní pravidlo „Vidět a být viděn“, a to nejen v noci, ale i za snížené viditelnosti za dne. Byť tomu venkovní teploty neodpovídají, tak se již před nějakou dobou léto překlopilo v podzim. S tímto ročním obdobím jsou spojené ranní a večerní mlhy, brzké stmívání a častější deště. Všechny tyto případy mají jedno společné - zhoršenou viditelnost.

Být na silnici řádně osvětlen cyklistům ukládá zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Tato povinnost nastává při snížené viditelnosti jak v obci, tak mimo ni. Chodci musí být vybaveni retroreflexními prvky v případě snížené viditelnosti a pohybu na pozemní komunikaci mimo obec.

Policisté ale doporučují, aby reflexní prvky a řádné osvětlení cyklisté i chodci používali vždy, protože  příčinou mnoha tragických nehod je právě nedostatečná viditelnost. Chodci a cyklisté jsou totiž nejzranitelnější účastníci silničního provozu.

„Vidět a být viděn“ je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti platí dvojnásob. Řidiči, kteří zranili chodce, se shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě.

„Reflexní materiál je v noci vidět na 3x větší vzdálenost než bílé oblečení a více než 10x větší vzdálenost než oblečení modré. Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič nejméně 31 metrů (1,5 sekundy) na to, aby si uvědomil nebezpečí a odpovídajícím způsobem zareagoval. Pouze s reflexními materiály mu chodci a cyklisté dají dostatek času,“ doplnil policejní preventista Marek Váňa. (red)

Poslat nový komentář