PES opět zavrčel. Stupeň 5 od 27. prosince zavře obchody

PES opět zavrčel. Stupeň 5 od 27. prosince zavře obchody
Ilustrační foto pixabay.com

Od 27. prosince přechází celé Česko do stupně 5 protiepidemického systému PES. Vláda dnes schválila také prodloužení nouzového stavu do 22. ledna. V pátém stupni je index PES ve všech krajích s výjimkou Prahy.

Podle ministra zdravotnictví Blatného byla udělena výjimka pro otevírací dobu obchodů na Štědrý den – kdy mohou být v provozu do 12 hodin, tak jak jsou lidé zvyklí z posledních let. Další změnou je, že v neděli i v pátém stupni budou moci být otevřené obchody, které nabízejí převážně základní potřeby jako jídlo. Dříve přitom bylo podle systému PES v pátém stupni nutné v neděli obchody zavírat. Stejně tak nově platí, že ve velkých supermarketech by se nově mělo dát v následujících dnech pořídit jen potraviny nebo drogistické zboží. A to proto, aby nebyli malí uzavření prodejci znevýhodněni.

Pro Silvestr žádná výjimka, zákaz vycházení mezi 21:00 a 5:00 platí

Ministr školství Robert Plaga na twitteru oznámil, že od 4. ledna se do škol vrátí pouze žáci 1. a 2. tříd, ostatní budou pokračovat v distanční výuce. Výjimka platí i pro všechny žáky speciálních škol. (ber)

Poslat nový komentář