Tip na víkend. Můžete navštívit zákulisí divadla i zákoutí kostela Povýšení Svatého kříže

Tip na víkend. Můžete navštívit zákulisí divadla i zákoutí kostela Povýšení Svatého kříže
Ilustrační foto ber

O víkendu se znovu otevřou brány památek ve městě Prostějově. Tentokrát to bude Národní dům a kostel Povýšení sv. Kříže.

"Je skvělé, že můžeme návštěvníkům touto cestou opět zpřístupnit různá zajímavá místa v Prostějově, na která se obvykle lidé nedostanou. Je to podruhé, co je v takovém rozsahu otvíráme veřejnosti," uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová.

V sobotu můžete ve 14 a 15 hodin navštívit tajemná zákoutí kostela Povýšení svatého Kříže. V doprovodu studentek Střední odborné školy podnikání a obchodu se dostanete do více či méně tajemných míst této gotické památky. Prohlídky realizuje SOŠPO ve spolupráci s farností Povýšení sv. Kříže.

Stejný den v době od 10 do 16 hodin je v chrámové lodi k vidění výstava starých liturgických oděvů z farnosti Povýšení sv. Kříže, které byly od 50. let skryty očím veřejnosti. Ve 13 hodin proběhne komentovaná prohlídka s odborným výkladem prostějovského faráře Aleše Vrzaly. I tuto akci realizuje SOŠPO ve spolupráci s farností Povýšení sv. Kříže.

O den později, v neděli 20. září si ve 13 hodin můžete prohlédnout Národní dům Prostějov. Národní kulturní památka, první skutečně monumentální stavba Jana Kotěry (1871-1923), patří ke skvostům české a moravské moderní architektury 20. století. Národní dům je proměnlivou, jedinečnou a nezastupitelnou scénou každodenního prostějovského kulturního i společenského dění.

Komentovaná prohlídka divadelní části bude doplněná pohledem i do zákulisí. Nevšedním zážitkem jsou prohlídky všech secesních salonků, které si do dneška zachovaly svoji původní podobu.

Zahájení komentované prohlídky je ve 13 hodin u hlavního vchodu do divadla na Vojáčkově náměstí. Prohlídka trvá 60 minut, pohyb v budově není bezbariérový, s výjimkou možnosti použít schodišťovou plošinu pro přístup do přízemí divadelního sálu. Prohlídku realizuje Městské divadlo v Prostějově, kontakt: info@divadloprostejov.cz. (red)

Poslat nový komentář