Podváděl na úřadě i přes internet. Může si odsedět až pět let

Podváděl na úřadě i přes internet. Může si odsedět až pět let
ilustrační foto

Kriminalisté oddělení hospodářské kriminality SKPV územního odboru Olomouc ukončili koncem září letošního roku vyšetřování případu podvodného jednání ze strany jednačtyřicetiletého muže z Olomoucka. Prvotní úkony trestního řízení v dané věci byly zahájeny již v roce 2015. 

"Z provedeného šetření a důkladného prověření všech podkladů a materiálů kriminalisté zjistili, že tohoto protiprávního jednání se měl muž dopouštět již od září 2013 tím, že neoprávněně pobíral od příslušného úřadu práce dávky na bydlení v různých částkách, přičemž při žádosti o tyto dávky měl předložit zfalšované potvrzení o zaplacení nájemného, dále neuvedl, že v pronajatém bytě, na který požadoval příslušné dávky, bydlí společně se svojí 43letou přítelkyní, přičemž se jednalo o skutečnost, která byla rozhodující pro určení výše dávek na bydlení a neoznámil ani to, že se z bytu odstěhoval, což byla skutečnost, rozhodující o zastavení dávek poplatků na bydlení. Zfalšované doklady o potvrzení zaplacení nájemného mu měla vystavit jeho přítelkyně. Uvedeným jednáním tak neoprávněně získal dávky v hmotné nouzi," uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Podvodného jednání se měl 41letý muž dopouštět také tím, že prostřednictvím jednoho z internetových portálů měl nabízet k prodeji různé zboží. Jednalo se převážně o mobilní telefony, ale také lednici, či manželskou postel a ve dvou případech, také prostřednictvím internetu, nabízel pronájem bytu v Olomouci. Zájemci z celé České republiky mu požadované peníze za mobil či manželskou postel zaslali předem na jeho účet. Zboží se však nedočkali a muž s nimi přestal komunikovat. "V případě pronájmu bytu si v jednom případě požadovanou částku za zprostředkování pronájmu převzal osobně celou, klíče k bytu zájemkyni však nepředal a ani ji peníze nevrátil. Ve druhém případě si část peněz za zprostředkování pronájmu převzal osobně, část si nechal zaslat na svůj účet. Zájemcům předal sice klíče k bytu, ale na jiné adrese, než původně uváděl v inzerátu. Nicméně krátce poté, co se do bytu nastěhovali, zjistili od správkyně oprávněné společnosti, že v bytě bydlí neoprávněně, neboť předmětný byt již společnost pronajala zcela jiné osobě. V několika případech se na podvodném jednání měla podílet i jeho přítelkyně, a to ať už dílem samostatným, tak i dílem společným. Tímto způsobem měl muž získat neoprávněně částku 287 344 korun," popsala další jednání povedené dvojky Urbánková.

Kriminalisté na případu pracovali více než dva roky. Vyslechli 26 poškozených, včetně zainteresovaných subjektů z celé České republiky, zajistili veškeré podklady a dokumenty. Během prověřování vyplynulo také to, že 41letý muž byl za obdobnou trestnou činnost již dříve soudem odsouzen a potrestán. Na základě důkladného vyhodnocení všech podkladů a dokumentů zahájili kriminalisté trestní stíhání 41letého muže i jeho 43leté přítelkyně. 41letého muže obvinili ze spáchání trestného činu podvod, za který mu, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. 43letou ženu obvinili z trestného činu podvod, ve formě účastenství jako pomocník, za který jí v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

"Ze strany policejního orgánu byl dán podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby z důvodu, že bude opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán, který byl soudem akceptován, a trestní stíhání obviněného je vedeno vazebně. Koncem září letošního roku byl spisový materiál ukončen a s návrhem na podání obžaloby předán příslušnému státnímu zastupitelství k dalšímu postupu," dodala mluvčí. (red)

 

Poslat nový komentář