Případ uhynulých labutí a kachen řeší Policie ČR

Případ uhynulých labutí a kachen řeší Policie ČR
ilustrační foto HZS Ol. kraje

Ve středu byla u rybníka v Drozdovicích nalezena mrtvá těla mladých labutí, kachen a ježků. Příčiny jejich úhynu řeší Policie ČR. 

"Včerejší nález uhynulých šesti kachen, pěti labutí a dvou ježků u městského rybníka v ulici Bohumíra Šmerala mohu potvrdit. Na místě zasahovali kromě policistů také hasiči, městská policie a veterinární správa. Příčiny úhynu zvířat, a tedy i případné protiprávní jednání, jsou v šetření," sdělil redakci policejní mluvčí František Kořínek.

Podle mediální referentky prostějovské radnice Anny Kajlíkové se Odbor životního prostředí případem nezabývá. "Nemají nic hlášeno," konstatovala. 

Uhynulá zvířata si na místě převzali veterináři. Ti, na základě pitvy, určí příčinu úmrtí.

Zatímco veřejnost vidí viníky v otravě jídlem, útoku psa či lidské brutalitě, podle jednoho z prostějovských veterinářů může být pravda jinde. "Nejčastější příčinou úhynu vodních ptáků v létě je otrava jedem botulotoxinem, který produkuje anaerobní mikroorganismus Clostridium botulinum, který se běžně vyskytuje v bahně i v půdě. Právě v létě, kdy horka způsobují špatné okysličování vod a odumírají různé řasy a sinice, vznikají ideální podmínky pro pomnožení mikroba Clostridium botulinum. Ptáci se pak otráví pozřením různých bezobratlých živočichů, vodních či suchozemských (například larev hmyzu), v jejichž tělech se botulotoxin hromadí," uvedl odborník.

O výsledcích šetření budeme informovat. (ber)

Komentáře

Je to opravdu strašné, ta labuťata byla tak krásná. A labuť seděla obětavě na vejcích velmi dlouho. Nechápu, že paní Kajlíková se vyjadřuje, jako by ani v Prostějově nebydlela a neměla s ním nic společného. Dnes jsem ráno na rybníku neviděla ani to poslední labuťátko. Jen ty dvě smutné labutě. Jestli je otrávil nějaký člověk, je to ubohost nejhrubšího zrna, ublížit bezbranným zvířatům. Asi je to největší věc, jakou v životě dokázal.

Mělo by to hlídat ŽP. Od toho se taky tak jmenuje. Je tam dost úředníku v kanclech s klimou a můžou jít šetřit a kontrolovat stavy. Jsem zvědav na výsledky. Jestli je to Clostridium botulinum nebo nějaký darebák. Jestli nějaký darebák, jsem pro kamery!!!! Je to jediný kontakt lidí a zvířat a hlavně pro děti. Péče o ně by měla být víc jak prvořadá. Po všech stránkách. Pak děcka nic neznají a umět se taky k nim chovat. Měla by být k tomu i osvěta od ČSOP, záchranných stanic pro živočichy atd.

O labutích a o tom, že by potřebovali ochranu, nebo alespoň dohled a o tom že na rybníku ,někdy potoku, jsou, věděli minimálně od 14.6. Ale bylo to pro ně asi nepodstatné téma... Název odboru je v tomto případě naprosto zavádějící, jejich činnost odpovídá spíš opaku..... Hlavně pak čerpat prostředky z našich daní...

V jiných městech by se možná takové vzácnosti, přece jen alespoň trochu věnovali, zejména když po ulicích se pohybují různá nepřející individua, nicméně doufám, že názor veterináře bude relevantní, jelikož mně docela značně zneklidňuje, že by se pohyboval mezi námi někdo, kdo dovede otrávit mláďata tak krásných ptáků...
MaM

A i kdyby měli něco nahlášeno,stejně je to nezajímá.Nevím,na co ten úřad máme,když
nikdy nic neřeší.

Poslat nový komentář