Vyráběli bankovky. Padělanými penězi platili i v Olomouckém kraji

Vyráběli bankovky. Padělanými penězi platili i v Olomouckém kraji
ilustrační foto

Krajští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality skončili v těchto dnech vyšetřování případu padělání a pozměnění peněz a podali státnímu zástupci návrh na podání obžaloby proti šesti obviněným, kteří měli vyrábět a uvádět do oběhu padělané bankovky. Za zločin padělání a pozměnění peněz hrozí obviněným až osmiletý trest odnětí svobody.

„Hlavními obviněnými ze skupiny šesti osob jsou dva muži ve věku 32 a 29 let, kteří vyráběli v rodinném domku na Kroměřížsku padělané bankovky. Výroba peněz se děla na základě předchozí objednávky 30letého muže. Dvojice obviněných tak vyrobila nejméně 25 bankovek v nominální hodnotě 500, 1 000 a 2000 korun. Bankovky vyhotovili tak, že okopírovali pravé bankovky, část padělaných bankovek pak dvojice padělatelů předala muži, který si peníze objednal, část si ponechali a platili s nimi nebo se pokoušeli zaplatit v obchodech, na bezinkách apod. Od muže, který si zhotovení bankovek objednal, dostali pervitin, který oba obvinění v té době užívali. Šestice obviněných, mezi nimiž je i jedna žena, padělané bankovky udávala do oběhu v restauracích, obchodech, benzinkách nebo nimi platili za taxi na různých místech Zlínského a Olomouckého kraje," uvedla zlínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Jelikož se jednalo o poměrně nezdařilé padělky, byly některé odhaleny přímo při placení nebo pak při přepočítávání tržeb. Bankovky neměly všechny ochranné prvky, rozměry bankovek neseděly oproti originálním platidlům, některé měly křivě ustřižené okraje, měly jinou barvu a byly lesklé. Na první pohled bylo zřejmé, že nemají vodoznak a ochranný proužek je kopírovaný.

„Oba padělatelé skončili po zásahu policie vloni v září ve vazbě, ostatní jsou stíháni na svobodě. Mladší z dvojice obviněných přešel letos na jaře z vazby do výkonu trestu odnětí svobody za jinou trestnou činnost. Starší z dvojice obviněných zůstává ve vazbě a mimo padělání peněz je kroměřížskou policií stíhán pro trestný čin dotační podvod, kdy si neoprávněně ponechal sto jedenáct tisíc korun," doplnila Javorková. (red)

Ilustrační foto: PČR

Poslat nový komentář