Údajný bankéř připravil mladou ženu o několik statisíců

Údajný bankéř připravil mladou ženu o několik statisíců
ilustrační foto pixabay.com

Ve čtvrtek 1. července 2021 dopoledne se na olomoucké policisty obrátila 36letá žena s oznámením podvodného vylákání finanční hotovosti. Na konci června ji telefonicky kontaktoval muž, vydávající se za bankéře a poté i osoba vystupující jako policista. Další konverzace již probíhala prostřednictvím aplikace určené k zasílání zpráv. 

"Údajný bankéř měl ženu pod záminkou napadení jejího bankovního účtu přimět k vybrání finanční hotovosti ve výši přes 300 000 korun. Podle pokynů peníze ze svého účtu vyzvedla a poté je po menších částkách postupně vložila do bitcoinové peněženky v jednom z obchodních center v Olomouci. Podvodník svojí vytrvalostí a nepoctivými praktikami ženu dohnal i k oslovení banky s žádostí o poskytnutí úvěru ve výši 25 000 korun. Po připsání peněz na účet je žena vybrala a opět uložila do totožné bitcoinové peněženky. Způsobenou škodu si podvedená vyčíslila na zhruba 370 000 korun," uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

"Opět upozorňujeme občany, aby dbali zvýšené obezřetnosti v případě přijatých telefonátů od neznámých osob, vydávajících se především za bankovní úředníky. V žádném případě nesdělovali citlivá data jak po telefonu, tak ani emailem. Při sebemenších pochybnostech raději hovor ukončili a kontaktovali oficiální telefonní linku banky. Mějte na paměti, že banka takovým způsobem své klienty nikdy neoslovuje a v žádném případě nevyžaduje poskytování citlivých dat, či přeposílání financí na jiné účty," dodala mluvčí. (red)

Poslat nový komentář