Bezručův domek v Kostelci se otevře veřejnosti. Po patnácti letech

Bezručův domek v Kostelci se otevře veřejnosti. Po patnácti letech
ilustrační foto dům

Po bezmála patnácti letech se dne 19. 5. 2020 v 13:00 hodin Červený domek v Kostelci na Hané opět zpřístupní veřejnosti. Dům je od konce roku 2019 po kompletní rekonstrukci a v průběhu měsíce března pracovníci připravovali novou expozici o Petru Bezručovi. 

„Původní plán byl otevřít pro veřejnost již v dubnu, ale bohužel jsme díky koronaviru museli termín posunout“, řekla ředitelka Muzea a galerie v Prostějově, které má dům ve své správě.

Expozice je situována do dvou přízemních místností domu, první patro bude pro veřejnost uzavřeno. V místnosti do ulice je k vidění vybavení pokoje tak, jak jej Petr Bezruč obýval. V druhé místnosti, do dvora, jsou panely s texty o životě a díle básníka. Uprostřed místnosti je vitrína s dokumenty a osobními věcmi. K domu náleží pergola, kde si návštěvníci mohou posedět, travnatá plocha a samozřejmě nesmí chybět ani altánek, ve kterém Bezruč rád trávil volné chvíle.

„I přesto, že dům je v okrajové části města Kostelce na Hané, věříme, že si turisté cestu k němu najdou. Jsme připraveni i na kolaře, kterým jsme v místě pořídili i dva stojany na kola“, dodala ředitelka Soňa Provazová.

Provoz Červeného domku bude pouze sezónní, od dubna do října s otevírací dobou od úterý do neděle. Pro skupiny či zájemce o erudovaný výklad je k dispozici odborná pracovnice. Je však třeba se předem objednat. Pro ostatní je vstup během otevírací doby volný. (red)

 

Poslat nový komentář