Doporučená četba pro školáky i maturanty. On-line a zdarma

Doporučená četba pro školáky i maturanty. On-line a zdarma
ilustrační foto MK

V době koronavirové krize se knihovny, pokud je to možné, snaží nabízet své služby on-line. A půjčování elektronických knih k nim patří v první řadě. E-knihy jsou dostupné kdykoli a mnohé z nich jsou dnes zdarma volně ke stažení. K jejich čtení nepotřebujete čtečku knih, postačí vám běžné elektronické zařízení jako tablet, telefon či počítač.

Pokud jste registrovaným čtenářem Městské knihovny Prostějov, můžete si v katalogu vybírat z více než 9.000 e-knih. Najdete mezi nimi i současné české a světové bestsellery, např. Šikmý kostel od Karin Lednické včetně nového pokračování.

Nic není ztraceno, ani pokud čtenářský průkaz nevlastníte. I tak můžete na internetu najít spoustu elektronických knih ke stažení legálně a zdarma. Jsou k dispozici okamžitě, není třeba žádné registrace ani placení poplatků. Dostupné jsou v několika formátech, včetně obvyklého PDF. Můžete je mít po ruce kdykoli to potřebujete.

Například Městská knihovna v Praze zpřístupnila veřejnosti zdigitalizovaná klasická díla, u nichž vypršela autorská práva, a také publikace současných autorů, u kterých byla tato práva vykoupena, nebo byly autory poskytnuty zdarma. Můžete si tak přečíst nejen tvorbu Karla Čapka, Boženy Němcové a dalších klasiků, ale i knihy od Michala Viewegha, Jiřího Kratochvila, Jana Cimického nebo Miloše Urbana (i ti se objevují v maturitní četbě). Více než 1.500 titulů e-knih nabízí volně ke stažení portál Databáze knih. Kromě českých i světových klasiků se tam dostanete např. ke knihám Lenky Reinerové, Radky Denemarkové a dalších současných autorů.

Nebaví vás číst? Nevadí! Některé tituly z doporučené četby jsou dostupné také ve formě audioknih. Najdete je na webu Českého rozhlasu. Poslechnout si můžete např. básně z Erbenovy Kytice, Máchův Máj, povídky Karla Čapka nebo Jaroslava Haška a mnohé další.

V nabídce elektronických knih jsou samozřejmě nejen knihy vhodné jako doporučená či maturitní četba. Najdete tam spoustu zajímavých titulů, které ocení všichni, kdo rádi čtou a těší se na znovuotevření knihovny.

Možností a zdrojů je hodně, stačí vědět, kde hledat. Na webu knihovny www.knihovnapv.cz jsou připraveny všechny potřebné informace a odkazy. Stačí pár kliknutí a knihy, které si vyberete, můžete stahovat do vašeho zařízení. (Zdroj MK Prostějov)

 

Poslat nový komentář