Zemřel herec, dabér, operetní zpěvák. Ladislavu Županičovi bylo 80 let

Zemřel herec, dabér, operetní zpěvák. Ladislavu Županičovi bylo 80 let
Foto ber

Když se řekne Ladislav Županič, mladší generace obyvatel našeho města marně pátrá v paměti, kdo by to mohl být. Stačí jim ale připomenout Troškovu pohádku Princezna ze mlýna a Žána, úlisného sluhu pana hraběte, a rázem ví, odkud šarmantního pána znají. Těm znalejším připomeneme, že hlasem herce a operetního zpěváka promlouvá Clint Eastwood, Paul Hogan (Krokodýl Dundee), Mel Gibson (Smrtonosná zbraň). 9. srpna oslavil herec, operetní zpěvák a dabér osmdesáté narozeniny. V září letošního roku mu byla udělena Cena města Prostějova. Dlouho se z ní netěšil. Prostějovský rodák a velký patriot zemřel v sobotu v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady ve věku 80 let.

„Skon úžasného člověka, skvělého herce a dabéra je ve velmi krátké době další smutnou událostí, která se mě hluboce dotýká. S ohlédnutím zpět je jen dobře, že se podařilo ocenit Cenou města Prostějova našeho rodáka, který si cenu bezesporu zasloužil... Laďo, budeš nám všem chybět! Čest Tvé památce, cítím s Tvojí rodinou...,“ okomentovala smutnou událost 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová, která mu cenu města nedávno předávala a dlouhodobě s ním spolupracovala. „Je to pár týdnů, kdy jsme se společně s Laďou domlouvali na „namluvení" silvestrovského videomapingu spojeného s třiceti lety vývoje Prostějova v samostatné České republice... Dnes již, bohužel, víme, že se to nepodaří...,“ dodala Milada Sokolová.

Ladislav Županič se narodil 9. srpna 1943 v Prostějově. Po maturitě vystudoval JAMU v Brně a roku 1970 zahájil svoji kariéru v Hudebním divadle Karlín, kde působil v letech 1993–2003 jako ředitel. Je držitelem dvou Cen Thálie – za dvojroli Albína/Zazy v muzikálu Klec bláznů (1998) a za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství v kategorii muzikál-opereta (2016). 

Čest Vaší památce, Mistře! (ber)

Poslat nový komentář