Národní barvy ozáří radnici

Národní barvy ozáří radnici
ilustrační foto Česká obec legionářská

Již 3. září ozáří budovu prostějovské radnice barvy české trikolory. Město se tak připojí k výzvě Československé obce legionářské a připomene si tímto způsobem sté výročí založení této organizace.

Vedení Československé obce legionářské uspořádá veřejné oslavy kulatého výročí právě začátkem měsíce září. Jednat se bude o dvoudenní manifestační sjezd v Praze. Po zahájení sjezdu bude nasvícena barvami trikolory historická budova Národního muzea. Legionářská obec vyzvala města v České republice, aby se k nasvícení svých významných budov připojila a symbolicky se tak zúčastnila výroční oslavy.

Prvorepubliková Československá obec legionářská patřila ke státotvorným organizacím zastávajícím ideály demokracie a humanismu. V meziválečném Československu se stala se svými takřka 50 tisíci členy největší veteránskou organizací. Po okupaci vlasti byla v roce 1939 nacisty zrušena a velká část jejích členů se zapojila do protinacistického odboje. Po roce 1945 byla obec obnovena, ale po nástupu komunistického režimu byla opět zrušena a působila pouze v exilu. Teprve po pádu totality byla, již ve svobodném státu, opět obnovena a v roce 2003 přijala do svých řad novodobé válečné veterány – účastníky zahraničních operací Armády České republiky.

Odkaz československých legionářů je jedním z pilířů bojových tradic dnešních ozbrojených sil České republiky. (Zdroj Československá obec legionářská)

Poslat nový komentář