Těšíme se na trh, vzkazuje za Rozinku Jarmila Zelenská

Těšíme se na trh, vzkazuje za Rozinku Jarmila Zelenská
ilustrační foto farma Rozinka

Z otevření trhu má radost majitelka Kozí farmy Rozinka Jarmila Zelenská. Z Čelechovic na Hané, kde farma sídlí, do Prostějova dojíždí už řadu let s vynikajícími kozími sýry a tvarohem.

„Je to jediné místo, kde mohu moje výrobky nabídnout, obchody zdravé výživy nemají zájem, mají dostatek zboží z velkochovů. Já jsem za moje zákazníky vděčná, chodí pravidelně, už se za ta léta známe,“ říká. Na trh pravděpodobně pojede v sobotu 24. dubna. „Výroba zabere pár dní a kůzlata jsou ještě pod matkami,“ dodává.

Mléko z Rozinky pomáhá nemocným, lidem i zvířatům. „Když si pro mléko přijde maminka s nemocným dítětem, nebo onkologicky nemocný, a chutná mu, tak to je pro mne nejlepší odměna. Již tři roky držím na mléku od jedné milé paní kočičku, má 16 roků a rakovinu, na mléko se vyloženě těší, bez něj by už nebyla. Měla jsem těžce nemocného pána, ten zase ujížděl na syrovátce, říkal kozinka - životabudič. Mléko není lék, ale zmírní to příznaky, protože napomáhá vytvářet zdravé prostředí ve střevech, a když je zdravé trávení, tak se to projeví na zdraví organismu, imunitě i na kůži,“ vysvětluje chovatelka.

Vše ale záleží na hygieně a zdraví zvířat. Kozy z Rozinky prochází každý rok zdravotní prohlídkou a testy krve. Mléko a výrobky se testují Veterinárním ústavu v Olomouci, přihlíženo je i k welfahre neboli pohodě zvířat.

„Už se těším, až se zase potkám se svými zákazníky, doufám, že příští sobotu něco malého už bude. Děkuji za přízeň,“ vzkazuje Jarmila Zelenská. (ber)

 

Poslat nový komentář