Letecká záchranná služba v Olomouckém kraji je zajištěna

Letecká záchranná služba v Olomouckém kraji je zajištěna
ilustrační foto logo MZ

Ministerstvo zdravotnictví se podrobně informovalo u ZZS Olomouckého kraje o okolnostech nouzového přistání vrtulníku letecké záchranné služby na olomouckém letišti. 

"MZČR není sice příslušné technicky prověřovat okolnosti této události, ale přirozeně nás zajímá, jak je celá situace s ohledem na pacienty řešena a zajištěna. Dále čekáme na vyjádření autorit, které se zabývají bezpečností leteckého provozu. Teprve na základě dalších relevantních informací můžeme rozhodnout o případném dalším postupu," uvádí ministerstvo. 

Do zprovoznění stávajícího stroje pokrývají služby letecké záchranné služby pro pacienty okolní základny. To znamená, že v případě potřeby vyšle centrální dispečink k pacientovi vrtulník z nejbližší základny. Na přistavení technicky plně způsobilého stroje má firma ATE smluvní lhůtu dvanáct hodin od události. Může se jednat o stávající stroj po opravě, nebo o stroj náhradní. Tento termín musí firma dle smlouvy dodržet.

Podle aktuálních informací firmy ATE z úterního podvečera by měla být závada odstraněna do večerních hodin, přičemž se kontrolka poruchy motoru měla rozsvítit kvůli možné nečistotě v oleji. Nemělo tedy jít o faktickou závadu. Pilot však reagoval podle předpisů a se strojem přistál. (Zdroj MZ ČR)

Poslat nový komentář