První polistopadový starosta města oslaví životní jubileum! Vše nejlepší, pane Zikmunde!

První polistopadový starosta města oslaví životní jubileum! Vše nejlepší, pane Zikmunde!
Foto Miroslav Zikmund

V sobotu 2. května se dožívá významného životního jubilea první polistopadový starosta města Prostějova zvolený ve svobodných volbách v roce 1990. Pan Miroslav Zikmund.

Celým svým osobním a profesním životem je spjatý s Prostějovem. Narodil se 2. května 1940 v Prostějově. V roce 1957 maturoval na tehdejší Jedenáctileté střední škole. Potom studoval na stavební fakultě Vysokého učení technického v Brně. Absolvoval ji v roce 1963. Následovala práce v různých technických funkcích – jako specialista-vodohospodář v Olomouci a vedoucí odboru realizace investic na Správě dálkových kabelů v Praze. Od roku 1977 byl vedoucím technického oddělení Okresního ústavu národního zdraví v Prostějově.

Jako aktivní účastník sametové revoluce byl v březnu 1990 kooptován Občanským fórem na poslance Městského národního výboru. Byl zvolen členem rady a prvním místopředsedou Městského národního výboru v Prostějově.

Po listopadových volbách v roce 1990 byl Ing. Miroslav Zikmund zvolen starostou města Prostějova. Tuto funkci zastával do konce roku 1994. Byla to doba, kdy bylo potřeba řešit řadu legislativních i praktických záležitostí. Město získalo zpět historický majetek. Jednalo se o domy, byty, městské lesy a další položky. Byl vypracován nový územní plán města. Naléhavé byly otázky komunálního odpadu, byla řešena problematika privatizace vodovodů a kanalizací, vzniká městská policie, dochází k přejmenování názvů ulic.

V letech 1994–1998 pracoval v Dopravních stavbách v Prostějově a v letech 1998–2002 zastával funkci ředitele Domovní správy.

Známý je také jako aktivní hudebník, především klavírista. Je autorem scénické hudby, pro různé soubory, napřiklad HaDivadlo. Blahopřejeme!

(red)

Komentáře

Územní plán?To je ta katastrofa?

Poslat nový komentář