Správa železnic posouvá rekonstrukci místního nádraží. O dlouhé roky

Správa železnic posouvá rekonstrukci místního nádraží. O dlouhé roky
ilustrační foto ber

O situaci kolem budovy místního nádraží v Prostějově informoval zastupitele na úterním jednání náměstek primátora Jiří Rozehnal. A zpráva to nebyla vůbec optimistická.

Už v roce 2019 se město pokoušelo s tehdy ještě Správou železniční dopravní cesty dohodnut na dalším osudu prostějovského místního nádraží. Ve hře byl, mimo jiné, odkup, který ale SŽDC podmiňovalo rekonstrukcí budovy a vymístění technologií na stanici v Kostelci na Hané. Od té doby došlo nejen k přejmenování organizace na Správu železnic, ale také k k organizačním změnám, oblastní ředitelství Olomouc bylo sloučeno s oblastním ředitelstvím v Ostravě. A snížení finančních prostředků, které organizace může investovat do realizace nejrůznějších rekonstrukcí.

„Ve hře jsou rekonstrukce hlavního a místního nádraží a zkapacitnění tratě Nezamyslice - Prostějov – Olomouc. Bohužel jsem se na posledním jednání dozvěděl, že na posledně jmenovanou akci jsou navázány zbylé dvě, bez zkapacitnění tratě nelze začít s rekonstrukcí objektů. Rozšíření tratě na dvoukolejní Správa železnic zařadila až na rok 2031,“ sdělil Rozehnal.

Obě prostějovské železniční stanice si tak na novou podobu, v případě místního nádraží i na nového majitele, ještě hodně dlouho počkají. Je otázkou, zda to budova, stará přes 120 let, vydrží. (ber)

Poslat nový komentář