Do ZOO Olomouc přibyla hrbatá slečna

Do ZOO Olomouc přibyla hrbatá slečna
Foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
Do ZOO Olomouc přibyla hrbatá slečna

V minulých dnech do ZOO Olomouc přicestovala samice velblouda jednohrbého, kterou již mohou vidět návštěvníci ve výběhu. „Tato roční samice pochází ze soukromé farmy v Holandsku a rozšíří chov jednohrbých velbloudů olomoucké ZOO. Pro tato zvířata je nepochybně lepší, když žijí ve větších stádech. I proto jsme k našemu chovnému páru pořídili další samici,“ objasňuje zooložka Eliška Veselá.

Velbloudy jednohrbé jsme v minulosti již chovali, a to od roku 1989. Jejich chov byl ukončen v roce 2005. Do Olomoucké ZOO se vrátili v roce 2021.

Hrb neobsahuje vodu, jak se někteří lidé mylně domnívají, ale tuk. Jeho zásoba může dosahovat až 40 kg. Díky upravenému metabolismu vydrží velbloud bez vody více než 2 týdny. Délka přežití bez vody závisí na potravě. Jakmile dorazí do oázy, může během patnácti minut vypít i 150 litrů vody. Velbloudi mají dobře vyvinutý čich a dokážou ucítit vodu na vzdálenost 17 km. A ptáte-li se, zda h… hoří, tak velbloudí ano. Trus je tak dokonale zbaven vody, že je možné ho ihned použít k rozdělání ohně. Jednohrbý velbloud na rozdíl od dvouhrbého v přírodě již jako divoké zvíře nežije. Polodivoká stáda se vyskytují v oblasti severní Afriky a Arábie, domácí velbloudi však po celém světě. Velbloudi se pouštním podmínkám umí neskonale dobře přizpůsobit. Úzké štěrbiny nozder se při písečné bouři semknou a brání pronikání jemných pískových částeček. Uši chrání husté chomáče srsti a oči dlouhé dvojité řasy. V případě nutnosti zakryje velbloud oční bulvu průhledným víčkem a začne slzet, aby vyplavil případná zrnka písku. Velbloud v horku neotevírá tlamu jako jiná zvířata. Zatímco pes při velkém vedru otevře tlamu, vysune jazyk a zrychleně dýchá někdy až 300krát za minutu, velbloud má tlamu zavřenou a nadýchne se jen asi 16krát. Pociťuje-li velbloud ohrožení, či se potřebuje bránit, používá 3 zbraně: kouše, kope – nemá slabiny, jeho velký akční rádius mu tedy umožňuje kopat do všech stran – a plive. Sliny s bachorovou tekutinou dlouho střádá, ve chvíli, kdy je munice dostatek, vyhledá terč a plivne. Agresivní bývají převážně samci v říji. (red)

Poslat nový komentář