Konec manželské marnotratnosti, říká nový zákoník

Konec manželské marnotratnosti, říká nový zákoník
ilustrační foto internet

 

Manželka parádnice či manžel gembler? Dosud  problém, od ledna 2014 lehce řešitelný. Marnotratnost totiž bude důvodem ke zrušení společného jmění manželů, říká nový občanský zákoník. 

Máte problémy s drahou polovičkou, která se stává opravdu drahou? Manželka si neustále kupuje nové oblečení, boty a doplňky, i když rodinný rozpočet sténá? Manžel si bere půjčku na suprovou motorku, i když měsíční splátky jsou nad vaše možnosti? Lehká pomoc. Od nového roku můžete soud požádat o zrušení společného jmění manželů.

V prvním případě bude  na soudu, zda rozhodne o manželčině marnotratnosti. V tom případě je na manželovi,aby o ní podal přesvědčivé důkazy. V druhém případě je cesta jednodušší. „Manžel si chce na splátky koupit drahý motocykl, s čímž nesouhlasím hlavně proto, že by to byl pro domácí rozpočet neúnosný zásah. Mám strach, že by časem splátky nebyl schopen hradit a  došlo by na exekuci,“ svěřila se PvNovinkám paní Andrea s tím, že jí nakonec poradil právník. „Protože s půjčkou nesouhlasím, musím to sdělit co nejdříve společnosti, u které by si ji manžel vzal. pak bude moje část společného jmění chráněna a  případná exekuce by postihla jen manželovu polovinu,“ přidala vysvětlení. Nezbývá, než držet pěsti, aby pan manžel nákup silného stroje ponechal až na leden příštího roku, kdy zákoník nabude platnost. (ber) 

Komentáře

 „Protože s půjčkou nesouhlasím, musím to sdělit co nejdříve společnosti, u které by si ji manžel vzal..."

A jak to udělat, když si prostě "někde" půjčí", a podmínka že musím, prostě nejde splnit?

Poslat nový komentář