Nový park na ulici Okružní by měl nést jméno po Janu Mládkovi

Nový park na ulici Okružní by měl nést jméno po Janu Mládkovi
ilustrační foto ber

Zastupitelé budou rozhodovat o názvu nového parku v Okružní ulici, dle výsledku uspořádané ankety. Lidé vybrali název Mládkovy sady.

„Celkem se účastnilo 564 respondentů. Elektronický formulář na webu města vyplnilo celkem 543 respondentů, e-mailem přišlo 21 odpovědí,“ uvedl primátor František Jura. Pro Mládkovy sady se vyslovilo 196 hlasů.

Anketa se konala v období od 29. 10. 2020 do 31. 12.2020. „Ve spolupráci s kronikářkou města Hanou Bartkovou bylo vytipováno pro pojmenování nového parku několik osobností, po nichž v Prostějově zatím žádná ulice, náměstí, škola, park, sady nebo jiné veřejné prostranství není pojmenováno,“ uvedl primátor. Lidé měli také možnost v anketě sami navrhnout osobnost, po které by mohl být park pojmenován.

Jan Mládek – zahradník, živnostenský, sokolský a komunální činitel, vedoucí zahradnictví na Brněnské ulici. Aktivní člen Sokola II Prostějov a pozdější starosta, byl členem živnostenské strany. Za tuto stranu byl v letech 1919–1923 zastupitelem a radním Prostějova, měl na starosti hospodářský a později stavební referát. Jako funkcionář Sokola byl v roce 1940 zatčen a spolu s dalšími funkcionáři deportován do koncentračního tábora v Dachau. Byl popraven v roce 1941 v Osvětimi. Jeho jméno je uvedeno na pamětních deskách ve vestibulu sokolovny na Skálově náměstí a v budově radnice. (red)

 

Poslat nový komentář