Palírna U Zeleného stromu slaví 505 let. A zve na exkurze

Palírna U Zeleného stromu slaví 505 let. A zve na exkurze
Foto Palírna u Zeleného stromu

Palírna U Zeleného stromu slaví 505 let od svého vzniku, je nejstarší fungující evropskou palírnou a úspěchy slaví nejen u nás, ale i ve světě. Palírna U Zeleného stromu vznikla 4. července 1518, kdy Vilém z Pernštejna a Helfštýna udělil právo várečné jedenatřiceti majitelům domů města Prostějov. Mezi vybranými byl i hajný Jež ze Seloutek, majitel domu U Zeleného stromu. A tak se začala psát historie Palírny U Zeleného stromu. Za 505 let prošla Palírna rukama nespočtu majitelů, byla znárodněna a několikrát přejmenována.

V roce 2011 se spojila s ústeckou likérkou Granette a.s. a stala se největším tuzemským výrobcem lihovin s ryze českým kapitálem, což o ní platí i dnes. V roce 2017 se vrací ke svému původnímu názvu Palírna U Zeleného stromu a začíná psát novou historii. „Důvodem, proč jsme se v roce 2017 vrátili k původnímu názvu Palírna U Zeleného stromu, byla potřeba navázat na bohatou 500letou tradici a zároveň se ukotvit v nové době a rozvíjet v ní naše zkušenosti ve výrobě a destilování. Z naší touhy navázat na tradice, které byly hluboko zakořeněné nejen v naší historii, ale i v historii samotného města Prostějov, vzešla celá strategie společnosti. Palírna U Zeleného stromu je nejstarší palírnou v Evropě a jako jediná je stále bez zahraničního kapitálu,“ říká Boris Rajdl, marketingový manažer Palírny U Zeleného stromu. Blend master Palírny U Zeleného stromu Roman Petruš, který ve společnosti pracuje již 32 let, dodává: „Pokud chceme mít do budoucna šanci být jedničkou na trhu, musíme rozvíjet něco, co jiní nemají. Palírna stojí na 500leté historii svých značek – a když někdo něco vyrábí a prodává už 500 let, tak to asi umí.“

Nové vize

Jednotlivé značky dostávají postupem času moderní a minimalistický vzhled, který koresponduje s požadavky dnešních zákazníků. Nejvýraznější obměnou prošla na začátku roku značka Blend 42 Vodka, která získala nejen nový vzhled lahve, ale také odvážné jméno B42V ECCENTRIC VODKA. Tato změna reflektuje charakter značky a také požadavky samotných zákazníků. Více prostoru získává postupem času také Hanácká vodka, jejíž nový televizní spot se zpěvákem Matějem Ruppertem bude uveden v polovině července. Limitovanou výroční edici představila v polovině června Stará žitná myslivecká Selection, kterou jako ambasador podporuje herec a prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška, jenž je světově uznávaným gentlemanem.

Změna cílové skupiny

Změnou neprocházejí jen jednotlivé značky, ale také zákazníci. „V posledních letech se ukazuje, že kvalitní whisky zajímají čím dál tím více žen. Proto jsme si nechali na toto téma zpracovat výzkum. A opravdu se ukázalo, že ženy whisky pijí a rozumějí jí,“ říká Boris Rajdl z Palírny U Zeleného stromu.

Podpora lokálních firem

„Naší vizí je nejen modernizovat výrobu a jednotlivé značky, ale také podporovat lokální výrobce, jako jsou české sklárny nebo čeští sadaři. V letošním roce jsme se ale rozhodli podpořit i řemeslo na Ukrajině a navázali jsme spolupráci s ukrajinskou sklárnou z města Zorya,“ říká marketingový manažer Palírny U Zeleného stromu.

Oslavujte s Palírnou

Již popáté letos ručně stáčí blend master Palírny U Zeleného stromu Roman Petruš výroční edici whisky Single Barrel, která je k dostání v počtu lahví korespondujícím s výročím. „V letošním roce byla stočena exkluzivní limitovaná edice Double Barrel, osmiletá whisky zrající sedm let v dubovém sudu po bourbonu, která následně jeden rok finišuje v dubovém sudu po sherry Pedro Ximenez. Díky tomu získala žitná whisky harmonickou chuť vanilky se sušenými švestkami s dochutí lesních jahod,“ říká blend master Roman Petruš.

Exkurze pro veřejnost

Jako dárek pro své zákazníky připravila Palírna U Zeleného stromu exkurze do prostějovských sklepů, showroomu a degustace toho nejzajímavějšího, co lze v Palírně ochutnat. Hanáckou vodku Silver, Starorežnou stařenou v sudu přes 25 roků, ovocné destiláty z akátových sudů a žitnou whisky z originálních dubových sudů po koňaku a rumu.(red)

Poslat nový komentář