Prostějov zažívá parašutistický svátek

Prostějov zažívá parašutistický svátek
ilustrační foto

V pondělí 27. srpna byl slavnostně zahájen World Cup & European Championship 2012  neboli Světový pohár a mistrovství Evropy v parašutismu 2012. Na prostějovském letišti bude probíhat až do 2. září. Pro město Prostějov je to veliký svátek, protože letos se konají pouze dvě podobné parašutistické akce na světě. 

Světový pohár v Prostějově je první ze dvou celosvětových soutěží, které se konají v letošním roce. Ta druhá bude v Dubaji, znamená to, že Prostějov a Dubaj jsou v profesionálním parašutismu v roce 2012 hlavním centrem dění! Něco takového se v České republice podařilo jen organizátorům z Prostějova, kde se Světový pohár koná už podruhé. Samotné mistrovství Evropy je v Prostějově dokonce už potřetí. Přitom na jiných letištích v České republice se takové akce nikdy nepodařilo zorganizovat. Čestnou ředitelkou soutěže je česká olympijská vítězka, rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Světového poháru se účastní závodníci nejen z Evropy, ale z celého světa. Budou zde sportovci z parašutistických velmocí jako jsou USA, Francie nebo Rusko, z Velké Británie, Itálie, Norska, Rakouska, Belgie a samozřejmě z České republiky. Zúčastní se také závodníci z různých  exotických zemí jako je Izrael, Venezuela či Jižní Afrika. 

Soutěží se v disciplínách: 1. skupinová akrobacie čtyř a osmičlenných družstev, 2. vertikální skupinová akrobacie čtyřčlenných družstev (při frekvenci až 35 změn během pracovního času 30 sec., a to vše hlavou dolů při rychlostech i více než 300km/h), 3. freestyle - který se nejvíce podobný vzdušnému baletu a 4. freefly, kdy trojice parašutistů předvádí akrobatické umělecké kreace, při kterých jsou schopni si i v rychlostech okolo 300km/h chodit po hlavě, rotovat kolem všech tří os a držet se nebo dělat jiné neuvěřitelné akrobatické kousky!

Jednotlivé soutěžní disciplíny budou přenášeny na velkoplošnou obrazovku na zem, takže i diváci na letišti si mohou tyto neuvěřitelné výkony plně vychutnat. Od pondělí budou také na letišti probíhat seskoky- skáče se od 8 hodin do západu Slunce. Každý den soutěžící skáčou vylosované nebo volné sestavy, které následně hodnotí mezinárodní sbor 10 rozhodčích. Seskoky skupinové akrobacie mají 7 kol a 3 finálová kola. Pokud by skončily dva týmy se stejným počtem bodů, pak dochází na nervy drásající rozskoky, kdy se čeká, kdo udělá první chybu. Soutěž vyvrcholí v sobotu 1.9. velkým finále a slavnostním závěrečným ceremoniálem.   

(red)

Poslat nový komentář