Je pátek třináctého. Den neštěstí

Je pátek třináctého. Den neštěstí
ilustrační foto HZS

Datum, které je v celé řadě zemí považováno za nešťastné. To je pátek třináctého. Někteří lidé mají k tomuto datu úctu, jiní nad ním jen mávnou rukou. 

Pověra spojená s tímto datem je křesťanského původu, kdy byl na Velký pátek ukřižovaný Ježíš Kristus a při Poslední večeři sedělo u stolu celkem třináct lidí. Ten třináctý byl Jidáš, který Ježíše zradil. 

Historické kořeny má pověra údajně i kvůli událostem pátku 13. října 1307. Francouzský král Filip IV. Sličn ýzačal s pronásledováním a zatýkáním templářů, po kterém následovalo mučení a smrt mnoha z těchto rytířů a následný zánik řádu. Od toho dne templáři považovali pátek třináctého za nešťastný den.

Třináctka v tomto datu má ale víc výkladu. Například Židé považovali třináctku za nešťastné písmeno, protože třináctým písmenem v hebrejské abecedě je písmeno M, což je první písmeno ve slově Maret - smrt.

Nu, a pátek k tomu, to taky není žádná sláva. V pátek prý nabídla Eva jablko ze stromu poznání Adamovi, v pátek Kain zabil svého bratra Ábela, v pátek došlo ke zmatení jazyků v Babylóně.

Proti pověře už léta bojují hasiči, kteří právě v pátek 13. října otevírají brány svých stanic veřejnosti.

A jak jste na tom s dnešním datem vy? (ber)

Poslat nový komentář