Milovníci trabantů o víkendu zamířili do plumlovského Žraloka

Milovníci trabantů o víkendu zamířili do plumlovského Žraloka
Foto ber
Další fotky: 
Milovníci trabantů o víkendu zamířili do plumlovského Žraloka
Milovníci trabantů o víkendu zamířili do plumlovského Žraloka
Milovníci trabantů o víkendu zamířili do plumlovského Žraloka

Na v pořadí už devatenáctý třídenní sraz vozidel koncernu IFA dojely i Wartburgy a Barkasy ve stejném počtu, jako v loňském roce. Své miláčky přivezlo 211 majitelů nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, Polska a Maďarska. Účastníci srazu se představili i na prostějovském hlavním náměstí, kam dojeli v sobotu dopoledne v rámci spanilé jízdy.

Žádné technické vymoženosti, ale motor jednoduchý jak facka a v podstatě nesmrtelná karoserie. To je Trabant, vůz, kterého bylo v tehdejší NDR vyrobeno 3 096 099 kusů, z toho 38 865 čtyřtaktů.  Dodnes má své obdivovatele a milovníky, kteří oceňují jeho spolehlivost, variabilitu, jednoduchost, snadnou údržbu a opravitelnost. Pohání ho dvoutakt o objemu 594,5 cm³ a výkonu 23 koní. Auto je díky plastové karoserii lehké, váží kolem 650 kg. Má také skvělý rejd. „Trabanta měl děda, který jediný byl z celé rodiny ochotný mi auto půjčit, když jsem si v 18 udělal řidičák. Když jsme dělávali nejrůznější jízdy zručnosti, vždycky jsem kluky ve škodovkách nebo moskvičích „vyklepl“, zavzpomínal na letitý stroj Jiří Nastoupil a připomněl, že Trabanty ve své době bodovaly i v regulárních automobilových soutěžích.

Jinou vzpomínku měl další pamětník, dnes bezmála osmdesátiletý František Dolák, který přijel se na sraz přijel podívat z Brna. „Bylo to moje první auto, samozřejmě z třetí nebo čtvrté ruky. Postavil jsem s ním barák, odtahal tuny materiálu, a navíc jezdil velmi úsporně, na použitý olej, který jsem si brával ze závodní kuchyně. I náplň do ostřikovačů byla specifická, lil jsem tam nepopíjitelné zbytky z palírny. Když mě zastavili esenbáci, byli v šoku. Zepředu smrděla slivovice a zezadu hranolky,“ smál se a dodal, že tenkrát musel několikrát dokazovat, že nepil on, ale auto.

V sobotu dopoledne se vozy vydaly na spanilou jízdu, zakončenou výstavou na náměstí T. G. M v Prostějově. „Výstava vozidel DDR byla pořádána ve spolupráci s městem Prostějov. Děkuji za přízeň, kterou nám prostřednictvím náměstkyně primátora Milady Sokolové, radnice projevila,“ doplnil za pořádající Trabant Gang Brno Michal Štauder. Odpoledne patřilo ve Žraloku burze náhradních dílů a pásmu soutěží - Trabititanic, jízdě na slepo, koulení rezervy, mozkové závity atd… Hledaly se i nejkrásnější vozy srazu. Večer zakončilo vystoupení hudební skupiny Pohledy, po kterém následovala reprodukovaná muzika na přání. (ber)

Poslat nový komentář