Hygienici si vodu v přehradě chválí. Povodí Moravy má připomínky

Hygienici si vodu v přehradě chválí. Povodí Moravy má připomínky
ilustrační foto

Zatímco hygienici v minulých dnech ohodnotili kvalitu vody v Plumlovské přehradě jako velmi dobrou, Povodí Moravy má výhrady. V minulém týdnu jeho pracovníci našli velké množství sinic v rybnících Bidelec a Podhradský. Kvůli zvýšeným průtokům po nedávných bouřkách se masa sinic přesouvá z Podhradského rybníka také dolů do Plumlovské přehrady, sinice byly nalezeny zatím jen v přítokové části před přelivnou hrází. 

V obou rybnících vodohospodáři nedoporučují koupání. "Pokud se v nich přesto vykoupete, doporučujeme se osprchovat v čisté vodě a teprve pak utřít kůži ručníkem," vzkazuje Povodí s tím, že v nejbližších dnech by se sinice neměly dostat k plážím. "V přítokové části přehrady koupání nedoporučujeme také. Ve střední a dolní části nádrže by mělo být koupání bez problémů," uzavírají.

Výskyt sinic je většinou pozorovatelný pouhým okem, pokud se podíváte hodně zblízka. Sinice tvoří viditelné kolonie, které vypadají jako zelené tečky, žmolky nebo čárky (drobné jehličky). Pokud si v těchto dnech prohlédnete Bidelec, uvidíte drobné tečky sinice rodu Microcystis, v Podhradském rybníce a v ústí přehrady zase najdete jehličky sinice Aphanizomenon. (red)

 

Poslat nový komentář