Voda v přehradě je nebezpečná! Nekoupejte se!

Voda v přehradě je nebezpečná! Nekoupejte se!
ilustrační foto ber

Včera PvNovinky na základě informací Povodí Moravy vydaly článek, hovořící o výborné kvalitě vody ve vodní nádrži Plumlov. Jak se ale ukázalo, situace je právě opačná. Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje totiž včera vydala zákaz koupání v přehradě. Důvodem je výskyt nebezpečných sinic, které mají vliv na zdraví lidí i zvířat.

Laboratorním rozborem vzorku vody byly objektivizovány zdraví nebezpečné sinice Microcystis aeruginosa, rod Aphanizomenon a rod Anabena (producenti cyanotoxinů, tzn. látek toxických). „U těchto druhů sinic bylo prokázáno negativní ovlivnění zdraví lidí ve smyslu vlivů např. hepatotoxických (vliv na játra), imunotoxických (vliv na obranyschopnost organismu), neurotoxických (vliv na nervový systém, např. křeče pohybového svalstva, nekoordinované pohyby), dermatotoxických (vliv na kůži - alergické kožní projevy, exantém, dermatitida, zánět vlasového váčku, různé puchýře, puchýřky apod.). Podráždění sliznic toxiny sinic se může při koupání ve výše znečištěné vodě projevit např. zánětem spojivek. I při neúmyslném polknutí vody bohaté na výskyt sinic se mohou projeti účinky na zažívací trakt člověka (nevolnost, zvracení, průjem),“ vypočítala Eva Čehovská, ředitelka odboru hygieny obecné a komunální KHS Ol. „Toxiny sinic jsou způsobilé samozřejmě i k otravám domácích zvířat,“ podotkla.

KHS Ol proto vydala včera opatření, které vodu v přehradě označuje jako nebezpečnou ke koupání a vyslovila jeho zákaz.

„Dočasný zákaz používání vody ke koupání bude zrušen, pokud pominou důvody pro vydání tohoto opatření obecné povahy, tedy v případě vyhovujících výsledků laboratorních rozborů vzorků vody v koupacím místě. O této skutečnosti bude veřejnost informována,“ dodala Čehovská.

Pro majitele a provozovatele rekreačních zařízení u přehrady, stejně, jako pro všechny, kdo si její hladinu spojují s volným časem, je to velké zklamání. „Od rána mám zrušeny dvě rezervace na pobyt, lidi jsou naštvaní a já také. Tolik peněz stála revitalizace, tolik let přehrada pro turisty nefungovala a teď, v polovině sezóny, tohle. Máme sice na zahradě bazén, ale ten mají lidé doma, za tím nemusí jezdit přes půl republiky,“ posteskl si Marek H., který poblíž nádrže pronajímá chatu. (ber)   

Komentáře

Z přehrady se u hanáckých blbů stala stoka.Nic na tom nezmění,že si na ní nakradla i brněnská firma,která místo odbahnění si akorát naúčtovala nákladní auta,která nikdy nebyla.Bahno zůstalo a blbí hanáci dál drží hubu a platí.

Poslat nový komentář