Zavolali si politikům, aby dorazili s chlebíčky. A ti přišli…

Zavolali si politikům, aby dorazili s chlebíčky. A ti přišli…
Foto archiv HZ

 

V nedávné době jsme vás informovali o novém počinu prostějovské Občanské demokratické strany, která jako by se vracela ke kořenům politiky založené na elementárních diskuzích. Nabídla totiž svým zájemcům pozvat si některé její kandidáty domů s tím, že kromě informací a svých názorů zajistí i chlebíčky.

My tu máme zprávu z jedné z návštěv, která proběhla v minulém týdnu. Dvojka a trojka prostějovské odésky dorazila na Krokovu ulici, kde na ně čekala vesměs rodinná sešlost korunována nejmladším členem rodiny, kterého ani tak věci veřejné nezajímaly a spíše se věnoval okusování plastové stavebnicové kostičky. Podle všeho se však na duo Sokolová – Zatloukal usmíval, takže kdo ví, za necelých sedmnáct let jim to možná do urny hodí. Tedy pokud se předsedkyně Okrášlovacího spolku města Prostějova Milada Sokolová a šéf Hanácké volejbalové ligy Jan Zatloukal ještě v této době budou nějakých voleb účastnit.

To ovšem nepředbíhejme, páteční debata nad chlebíčky se točila kolem aktuálních prostějovských témat a rodina Sedlákových se tak dozvěděla mnoho o chodu některých městských projektů. Nejvíce diskutovanými tématy byly oblíbené cyklostezky a jejich komplikace s výkupem pozemku. Druhým pak byla logistika veřejné dopravy.

„Byla jsem mile překvapena, nevěděla jsem dost dobře, co očekávat. Ale samotná nabídka mi přišla jako dobrý nápad, něco podobného tu ještě nebylo. Oba kandidáti jsou normální a vtipní lidé, takže z politiky jsme najednou skočili na rodinná témata, takže není vyloučeno, že si je ještě někdy pozveme na pokec, i když už budou na radnici,“ lišácky zhodnotila paní Zapletalová.

Ačkoliv je známé pravidlo, že stranická politika v komunálu zase tak moc nerozhoduje, na vysvětlení některých věcí se přeci jen ukázalo pravicové zaměření prostějovských kandidátů. Na výkup z pozemku se totiž lze dívat z více úhlů. Je jednoduché přistoupit na licitování některých majitelů o vyšší ceně za jejich pozemek, ale co by tomu řekli ti méně „vyčůraní“, kteří byli své pozemky ochotni prodat městu laciněji?

A co teprve veřejný zájem? Nu je nesporné, že cyklostezka se dá takovým veřejným zájmem nazvat. Ale proti tomu stojí jedna z největších hodnot občanských demokratů, kteří tu v 90. letech v dobrém i zlém pracovali na transformaci režimu z totalitního v demokratický – hodnota soukromého majetku. Na náměstích se cinkalo klíči proto, aby každý mohl rozhodovat sám za sebe a mít svou jistotu nedotknutelnosti vlastních práv. Takže vidíte, Prostějované, s chlebíčky na talířku se dá dostat k prapůvodům demokracie.

Uvidíme, jestli vysvětlování, debatování a argumentování prostějovských modrých ptáků a ptačic přinese své ovoce v podobě ucházejícího volebního výsledku. (red)

Poslat nový komentář