Martin Tesařík odmítl další stěhování úřadů z Olomouce do Prahy

Martin Tesařík
Martin Tesařík

Na včerejším jednání Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR (dále jen „Výbor“) senátor Martin Tesařík ostře vystoupil proti poslanecké novele zákona o Státním fondu rozvoje bydlení (dále jen „Fond“).

Novela mimo jiné navrhuje přesídlení Fondu z Olomouce do Prahy. Předkladatelem tohoto návrhu je například i poslankyně z Olomouckého kraje Lenka Andrýsová zvolená do Sněmovny za Věci veřejné.

„Odmítám návrhy, které jsou jako tento v zásadním rozporu s reformou veřejné správy postavené na přibližování úřadů občanům. Myšlenka přenesení sídla Fondu z Olomouce do Prahy je naprostým opakem a proto je pro mě nepřijatelná. Nemohu přijmout ani argumentaci, že většina činnosti Fondu již dnes probíhá v Praze, protože to by bylo naprosté popření stávající právní úpravy. Ačkoli vnímám potřebu předloženého návrhu, jehož cílem je vytvoření „legislativního prostředí“ pro čerpání prostředků z evropského flexibilního nástroje JESSICA pro potřeby Fondu, s tímto ustanovením jsem nemohl souhlasit.“ uvedl k návrhu senátor Tesařík.

Na návrh Martina Tesaříka bylo z předložené novely zákona vypuštěno ustanovení, kterým se navrhovalo přenesení sídla Fondu do Prahy a jeho návrh byl Výborem přijat. Pakliže se s tímto zněním návrhu ztotožní i plénum Senátu, zákon se vrátí zpět do Sněmovny.

(red)

Poslat nový komentář