ZOO Olomouc otevřela safari. Podíváte se do Austrálie a Arktidy

ZOO Olomouc otevřela safari. Podíváte se do Austrálie a Arktidy
Foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
ZOO Olomouc otevřela safari. Podíváte se do Austrálie a Arktidy

Ve středu zahájil provoz posledních dvou etap SAFARI v olomoucké ZOO, a to Safari Austrálie s klokany a Safari Arktida se soby. Náklady na tyto poslední dvě etapy činily 5 milionů korun.

„Celková trasa safari čítá zhruba 2 km, rozkládá se na ploše 6 ha a vyžádala si investici 18 milionů korun. Návštěvníkům se naskytne možnost vidět na 160 zvířecích jedinců ve 12 druzích,“ uvádí ředitel ZOO Olomouc Radomír Habáň. Bránu k safari dnes slavnostně otevřeli primátor Statutárního města Olomouce Miroslav Žbánek a hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

29. července 2013, přesně tedy před 10 lety se návštěvníci mohli poprvé projet coby pasažéři safarivláčku. Ten je tehdy zavezl do Afriky, první zprovozněné etapy vybudovaného safari. Po Euroasii se otevřela Afrika, Amerika, první vlčí safari v České republice. Návštěvníci se prostřednictvím olomouckého safari přiblížili zvířatům a zvířata přírodě, neboť se pohybují v rámci tzv. zoogeografických zón. Daný pomyslný kontinent je tedy obýván zvířaty, jež by se na něm pohybovala i ve volné přírodě. Zvířatům se vytvořilo prostředí, ve kterém se mohou projevovat v rámci soužití s ostatními zvířaty tak, jak jim je dáno. Současně sloučením původních výběhů získala zvířata větší prostor. Taktéž se návštěvnicky zatraktivnila vrstevnicová spodní část zoo, která bývala lidmi opomíjena. Příznivci zoo zavítají i do míst, která do té doby zůstávala jejich očím skryta.

Vláček brázdí všechny části safari zhruba v půlhodinových intervalech. Cena jízdenky je 50,- Kč, jeho kapacita je 25 míst. Do vláčku stejně jako do volných výběhů mají zákaz psi jakékoliv velikosti. Vláček vyjíždí za dobrého počasí v 9:00 s poslední jízdou v 16:45 hodin od pavilonu Kalahari a většinová část trasy je vedena tak, aby nekřížila cestu pěším. (red)

Poslat nový komentář