Májové svatby přestávají být ve znamení pověr, říká Milada Sokolová

Májové svatby přestávají být ve znamení pověr, říká Milada Sokolová
ilustrační foto eppi.cz

O svatbě v květnu se traduje mnoho pověr. Vystihují je rčení „Svatba v máji, do roka máry“ případně „nevěsta na máry“. Dnes je ale všechno jinak a řada snoubenců májovou svatbu uspořádá. Nejinak tomu bude letos na prostějovské radnici, jak PvNovinkám potvrdila náměstkyně primátora Milada Sokolová, která páry oddává již deset let.

Pověry o úmrtí vznikly zřejmě v 18. století. Těhotné ženy musely pracovat na polích a kvůli těžké dřině často potratily, nezřídka při porodu přišly samy o život. Umíralo i mnoho novorozeňat, která byla počata těsně po květnové svatbě a narodila se v době, kdy bylo po zimě nejméně zásob jídla.

Dnes je ale všechno jinak. I když květnové svatby nepatří mezi nejpočetnější, snoubenci se jim rozhodně nevyhýbají, jak potvrdila matrika prostějovského Magistrátu. Letos ale do plánování obřadů citelně zasáhla koronavirová opatření, která, mimo jiné, citelně omezila počet účastníků samotného obřadu i svatebního veselí.

Od 11. května ale dochází k výrazným změnám, kdy se svateb bude moci zúčastnit 100 osob, a tak bude obřadní síň radnice opět patřit novomanželům. „Po celý měsíc květen, kromě posledního víkendu, nejsou prozatím nahlášeny žádné svatby. Pouze 30. 5. je jich nahlášených šest, není ovšem ještě zcela jisté, zda nedojde ke změně a snoubenci přibydou či se nahlásí na jiný termín,“ uvedla Milada Sokolová, která bude v ten den oddávat. „Je to pro mě vždy velký emotivní zážitek, ačkoliv oddávám již jedenáctým rokem,“ doplnila. (ber)

 

Poslat nový komentář