hovězí líčka

Hovězí líčka - pochoutka či nebezpečí?!

ilustrační foto internet

 

Poslední dobou se v nabídce masen ale i restaurací objevuje pozapomenutá lahůdka, hovězí líčka. Kdysi jsme je konzumovali ve velkém, dnes se na ně díváme s podezřením. Lahodné libové maso je přitom cenově velmi dostupné. "Jak je to tedy s jejich konzumací třeba kvůli nebezpečí nemoci šílených krav," ptá se čtenářka Blanka.

Lebka a mozek hovězího dobytka jsou považovány za specifikovaný rizikový materiál, který je určen k likvidaci. Pokud je ale poražené zvíře shledáno veterinárním inspektorem na jatkách zdravým a posouzené jako poživatelné bez omezení, je tedy poživatelné i maso z hlavy. "Při zpracování se nesmí mícha nebo mozek dostat do kontaktu s masem. Pak už s nezávadností líček není problém," uvedl mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

Takže paní Blanko a ostatní milovníci lahůdkového masa, dobrou chuť. Třeba taková  hovězí líčka na víně jsou skutečnou delikatesou. (ber)