Odpad budeme třídit i na nádraží. Už letos

Odpad budeme třídit i na nádraží. Už letos
ilustrační foto

 

Třídit odpad nejen v každé obci, ale nově i na 508 vlakových nádražích po celé ČR, dát práci lidem se zdravotním postižením a přiblížit smysl a užitečnost evropských dotací veřejnosti. To je v kostce obsah projektu, který  představil ministr životního prostředí Richard Brabec. 1865 nádob na třídění papíru, plastu, skla, kovů a směsného komunálního odpadu ještě letos nainstaluje chráněná dílna, která zaměstnává víc než 50 % osob s handicapem, a to v rámci společného projektu MŽP, Národní rady osob se zdravotním postižením, Českých drah a SŽDC.

1855 boxů na třídění odpadu budou mít ve správě České dráhy a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), 10 košů bude umístěno v budově MŽP.

„Jenom na pražském hlavním nádraží se ročně sebere 85 tun nevytříděného směsného komunálního odpadu, z toho 58 tun činí odpad, který lidé vyprodukují přímo v budově nádraží. Když se to sečte na 508 nádražích, kde budou boxy postupně umístěny, tak se jedná o stovky tun odpadků, které nyní budou moci cestující třídit,“ vysvětluje místopředseda představenstva Českých drah Ludvík Urban a dodává, že koše dostanou nádraží, kde se denně pohybuje více než 300 cestujících.

Chráněná dílna  GERLICH ODRY, s. r. o., která veřejnou zakázku ve výběrovém řízení díky nejnižší cenové nabídce získala, začala s výrobou a instalací košů v polovině dubna. „Pro naši firmu se jedná prakticky o největší zakázku v historii našeho podniku. Práci díky tomuto projektu má na víc než půl roku 10 lidí se zdravotním postižením. Momentálně jsou boxy umístěné už na některých vlakových nádražích v Moravskoslezském kraji. Konkrétně se jedná o 60 nádob, které už jsme instalovali ve městech Odry, Bělotín, Nový Jičín, Příbor, Frýdek-Místek, Frenštát pod Radhoštěm, Kopřivnice, Veřovice, Ostrava – hl. n. a Suchdol nad Odrou, a také na pražském hlavním nádraží,“ uzavírá jednatel firmy Zdenek Mateiciuc. (red)

Poslat nový komentář