Výměna svítidel pokračuje. Na podzim budou svítit všechna

Výměna svítidel pokračuje. Na podzim budou svítit všechna
ilustrační foto ber

Rada města Prostějova odsouhlasila zahájení zadávacího řízení veřejné zakázky na další etapu rekonstrukce veřejného osvětlení. Cílem je co možná nejvíce světel vyměnit za LED a následně zbylá sodíková svítidla vypnutá v rámci energeticky úsporných opatření „ob jedno“ znovu zprovoznit. Na podzim letošního roku by tak již mělo v Prostějově veškeré veřejné osvětlení svítit, jak byli občané zvyklí před příchodem energetické krize.

Tentokrát půjde o další rozsáhlou výměnu 977 svítidel, kdy vyměníme sodíková svítidla za úsporná LED. Práce budou zahájeny v červenci letošního roku a dokončeny v listopadu. Výměna svítidel se týká celé řady lokalit ve městě, například oblasti Domamyslic, Krasic, Čechovic, severní části města – části ul. J. Lady a okolních ulic včetně Hacarovy, Polišenského, Kovaříkovy a Za Velodromem, rozsáhlého území mezi ul. Vápenice, Pod Kosířem, Sadovou, včetně ul. Sladkovského, Martinákova, Rejskova, Havlíčkova Šafaříkova, Partyzánská, lokality mezi ulicemi Barákova, Olomoucká, Hybešova a také např. Husova náměstí, Joštova nám., části ul. Dolní a dalších.

Město Prostějov obměňuje svítidla veřejného osvětlení systematicky už několik let. Úsporná svítidla jsou instalována například v Kolářových sadech, na části Sídliště Svobody, v Žešově a na mnoha dalších místech. Aktuálně byla zahájena realizace další etapy výměny svítidel ve Vrahovicích, v ulicích Plumlovská, Melantrichova, Březinova, Nerudova, Polská, Ruská a dalších. Celkem bude v rámci této etapy vyměněno 458 svítidel a 2 budou nově doplněna.

„Výměny svítidel představují mnohamilionové náklady, nicméně jednak se nám je daří z velké části pokrýt získanými dotacemi a jednak je to jednoznačná investice do budoucích výrazných úspor zejména ve spotřebě elektrické energie a nákladech na údržbu svítidel,“ dodává náměstek primátora pro oblast komunálních služeb a energetiku Jiří Pospíšil.

Vyjma dvou výše uvedených akcí plánuje v letošním roce město Prostějov vyměnit ještě dalších 525 sodíkových lamp veřejného osvětlení za LED, tentokrát například o oblasti ulic Rovná, Kralická, Okružní, Lidická, Tylova, A. Slavíčka, K. Svolinského, Mlýnská, nám. Spojenců, Českobratrská a dalších. (red) 

Komentáře

Sodíkové výbojky jsou úspornější než LED světla. Tak praví fyzikální zákony i jejich parametry.

Poslat nový komentář