Záchranná služba loni vyjížděla více než v 50 tisících případech!

Záchranná služba loni vyjížděla více než v 50 tisících případech!
ilustrační foto ZZS

Lékaři a zdravotničtí záchranáři z Olomouckého kraje loni více než v 50 tisících případech nasedali do sanitek a vrtulníků, aby pomohli lidem, jejichž život či zdraví byly v ohrožení. Denně tak z šestnácti výjezdových základen v pěti okresech vyrážely posádky v průměru 136krát. Celkem se v loňských statistikách objevilo 50 575 výjezdů, o rok dříve se počet zastavil na čísle 46 998.

"Počet výjezdů má v posledních letech celorepublikově vzrůstající tendenci," komentoval statistické výsledky vedoucí lékař zdravotnického operačního střediska a náměstek ředitele záchranné služby Břetislav Bolard. Podle něj nárůst počtu výjezdů má na svědomí obecně známý fakt rostoucích nároků společnosti na zdravotnickou péči, mimo jiné zvyšováním počtu transportů z důvodu centralizace speciálních léčebných výkonů (např. kardiocentrum, iktové centrum, traumacentrum), v nemalé míře se na tomto trendu podílí i stárnoucí populace a taktéž pokulhávající systém primární péče a pohotovostní služby.

Nejvíce výjezdů bylo loni i předloni na Olomoucku (19541, resp. 17785), nejméně na řídce obydleném Jesenicku (3519, resp. 3400). Vrtulníky Letecké záchranné služby vzlétly loni 587krát, o rok dříve bylo ve stejné kolonce číslo 330. Nejčastěji (ve více než dvou třetinách případů) vyrážely do terénu posádky RZP (Rychlá zdravotnická pomoc) bez lékaře. (Zdroj ZZS OK)

Poslat nový komentář