Změny ve zdravotnictví se v roce 2014 dotknou všech

Změny ve zdravotnictví se v roce 2014 dotknou všech
ilustrační foto

 

Od ledna nastaly v českém zdravotnictví změny a do praxe byly uvedeny novinky. Mimo jiné se mění poplatky v lůžkových zařízeních, rodit se bude i bez přítomnosti lékaře a pojišťovny budou zvát klienty na screeningová vyšetření.

·   

Od 1. 1. 2014 se nebudou platit poplatky za pobyt v lůžkových zařízeních (nemocnice, psychiatrické léčebny, lázně nebo léčebny dlouhodobě nemocných). Tyto poplatky byly zrušeny nálezem Ústavního soudu z července letošního roku.

·   

Poplatky, které od 1. 1. 2014 zůstávají, jsou poplatek za návštěvu pohotovosti bez omezení věku – Kč 90.-, dále poplatek za návštěvu lékaře od 18 let věku –Kč 30,- a také poplatek za výdej léků na předpis – Kč 30,- za recept (nikoli za položku na receptu).

·     

V tomto roce by také měla být plně transponována směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2011/24/EU týkající se přeshraniční zdravotní péče. V praxi to bude znamenat, že pojištěnec může čerpat péči v jiném členském státě Evropské unie, a to nejen péči akutní, ale také péči plánovanou. Česká republika měla směrnici transponovat již k 25. 10. 2013, vzhledem k politické situaci se tak ale nestalo. Příslušná směrnice je schvalována v rámci novely zákona o veřejném zdravotním pojištění a v současné době prošla v Poslanecké sněmovně již 2. čtením. Odkdy začne v praxi platit, není zatím jisté.

·     

Od ledna příštího roku bude v českých porodnicích umožněno rodit bez přítomnosti lékaře, pouze za pomoci porodní asistentky. (PvNoviky již informovaly).

·     

V polovině ledna 2014 začnou pojišťovny zvát své klienty na preventivní screeningová vyšetření na tři typy zhoubných nádorů – karcinom prsu, karcinom děložního hrdla a karcinom tlustého střeva. (PvNovinky rovněž informovaly)

·     

V platnost vstupuje úhradová vyhláška na rok 2014, která stanovuje výši úhrad od zdravotních pojišťoven a hodnoty bodu za lékařský výkon a která se připravuje vždy na 1 rok. V roce 2014 bude mít větší podporu segment nemocniční. Lůžkovým zařízením (psychiatrickým léčebnám, lázním, léčebnám dlouhodobě nemocných apod.) bude také částečně kompenzován výpadek v podobě zrušení poplatku za pobyt.

·      Navýšení plateb za státní pojištěnce od 1. 11. 2013 přinese do systému v příštím roce 4,7 miliardy korun navíc. (red)

Poslat nový komentář