ZOO Olomouc má novou plavovlásku. Pruhovanou

ZOO Olomouc má novou plavovlásku. Pruhovanou
Foto ZOO Olomouc

Ve středu 21.10. se v ZOO Olomouc narodila letos druhá malá zebra Chapmanova. Tentokrát je to samička a zadní část těla má výrazně světlejší než její starší kolega narozený v dubnu. Maminka Dáša se o ni vzorně stará v jejich soukromém kotci uvnitř stáje, ale při pěkném počasí navštěvují i venkovní výběh společně s otcem Tylerem.

Prvním druhem tohoto pruhovaného kopytníka v olomoucké zoo byly zebry Grévyho. Postupně se přes zebry bezhřívé, jejichž chování se ukázalo jako velmi problematické, chov ustálil u zeber Chapmanových. Zakladatelky olomouckého chovu Fialka, Vlaďka a Dáša se narodily v Bratislavě a chovný samec Robin pocházel z Brna. Jeho následovník z Liberce své samičí spolubydlící spíše napadal, než aby se snažil o potomstvo, proto byl v roce 2005 importován Tyler z Marwell Zoo v Anglii. Postupně byly obměněny i některé samice a v posledních letech skupina pravidelně odchovává mláďata. Stádo je nyní tvořeno čtyřmi dospělými jedinci a dvěma mláďaty.
Zebra je impozantní býložravec stavbou těla podobný primitivním druhům koní. Má kratší nohy a větší hlavu. Zebra Chapmanova je poddruh zebry stepní. Na nažloutlé srsti má široké černé pruhy s hnědými mezipásy. Charakteristické zbarvení slouží těmto zvířatům jako vynikající maskovací systém, z dálky nejsou zebry téměř vidět a zblízka se jeví mohutnější. Pruhy také usnadňují komunikaci uvnitř stáda, žádné dvě zebry nemají stejné pruhování. Vzájemně se rozpoznávají zrakem a jedinci, kteří mají pruhy uspořádané nějak nezvykle, bývají ostatními zvířaty zcela přehlíženi. Pro malou zebřičku je velmi důležité vtisknout si do paměti vzor matčina pruhování, podle kterého ji potom pozná mezi ostatními zebrami. Naučit se rozeznávat proužkování matky patří k první a k nejzákladnější povinnosti každého narozeného mláděte, jinak nepřežije.
Dokáží běžet na krátké vzdálenosti až 50 km/h a jsou vytrvalejší než kůň. Tvoří velmi početná stáda a případné nebezpečí řeší zběsilým útěkem, což většině jedinců zachrání život. Pasou se společně s žirafami, gazelami a pakoni, lépe tak registrují případnou hrozbu, protože každý z nich má více vyvinut jiný smysl. Jsou velmi plaché a mají výborný sluch. Největším zebřím predátorem je kromě člověka lev. (red)

Poslat nový komentář