V Zoo Olomouc jsou po dlouhé době k vidění kolonoci!

V Zoo Olomouc jsou po dlouhé době k vidění kolonoci!
Foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
V Zoo Olomouc jsou po dlouhé době k vidění kolonoci!

Kolonok (Mustela sibirica), neboli lasice sibiřská, je malá kunovitá šelma, podobná norkovi evropskému či fretce. Návštěvníci Zoo Olomouc se s nimi mohou setkat v expozici naproti Safari Euroasie.

„Kolonoky jsme poprvé chovali od roku 1996, kdy se dovezla 4 zvířata z Ruska. Postupně se zde narodilo přes 60 mláďat. Nyní se k chovu vracíme prostřednictvím současného páru, složeného ze samce z chomutovského zooparku a samice ze Zoo Neuwied v Německu,“ uvádí zooložka Jitka Vokurková.

Kolonok je nejvíce aktivní v noci a za soumraku, kdy vylézá lovit. Během noci dokáže urazit až 8 kilometů. Jedná se o dravého predátora, který hraje významnou roli v rámci regulace hlodavců. Loví krysy, mláďata rybáků malých a jejich vajíčka, rejsky, myši a další hlodavce, nepohrdne ani hmyzem. V zimě hledá potravu i hluboko ve sněhu. V případě ohrožení bývá velmi agresivní a podobně jako mnozí další kunovití vypouští na nepřátele páchnoucí tekutinu. Mezi jeho predátory patří draví ptáci, především sovy a jestřábi.

Kolonok je ve volné přírodě na některých místech ohrožen ztrátou životního prostředí, jakož i lovem pro kožešinový průmysl. Zimní srst má velmi hustou, měkkou a načechranou. Jeho kožešina je poměrně ceněná, využívaná coby doplněk oděvů, kromě jiného se z ní vyrábí chlupy do štětců. Vyskytuje se v severní Asii od Uralu až po Dálný východ, Koreu, Čínu, Tibet a sever Thajska kde obývá lesnaté oblasti, často v okolí vodních ploch, nevyhýbá se ani obydleným místům. Většinovou část dne tráví v dutinách stromů, podzemních norách, či skalních puklinách. Za vděk vezme třeba i neobývanou norou hlodavců. Samec se může během reprodukční sezony vůči samici projevovat agresivním chováním a může ji i smrtelně zranit. Samice po 38-41 dnech březosti rodí obvykle 4-10 holých a bezbranných mláďat. Ta otevírají oči ve zhruba měsíci věku, matka je odstavuje ve 2 měsících, pohlavně dospívají do 2 let. V přírodě se dožívají až 6 a v lidské péči maximálně 9 let. (red)

Poslat nový komentář