V Čechách pod Kosířem se setkají řemeslníci i mistři opratí

V Čechách pod Kosířem se setkají řemeslníci i mistři opratí
ilustrační foto

O víkendu 21. a 22. července bude patřit areál zámku v Čechách pod Kosířem starým řemeslům, historickým kočárům, koním a mistrům opratí. Na 5. mezinárodním setkání najdou návštěvníci na padesátku řemeslníků, kteří budou prezentovat bezmála dvacítku řemesel spojených nejen s historickými kočáry. Josefkol 2012 jako ojedinělou akci nadregionálního významu organizuje i letos Václav Obr a jeho Muzeum historických kočárů.

Zámecký park v Čechách pod Kosířem se v sobotu a v neděli promění v jednu velkou historickou vesnici řemeslníků a přehlídku kočárů a koňských spřežení.

„Proč jsme dali setkání mistrů řemesel název Josefkol? Svatý Josef je patronem všech řemesel a řemeslníků, vynález kola zase položil základ ke stavbě kočárů. Toto slovní spojení je výstižné,“ vysvětlil Václav Obr. Mottem letošního Josefkolu je „Svatý Josef – patron všech řemeslníků od věků do věků.“ K setkání v Čechách pod Kosířem vyzval nadšený restaurátor a majitel muzea Václav Obr nejen mistry koláře, ale i další řemeslníky - kováře a podkováře, bičaře, sedláře, čalouníky, prýmkaře, lampaře, řezbáře a celou řadu jiných tradičních profesí. Prostě ty, kteří umí společně postavit samotný kočár.

Pestrý program Josefkolu 2012 slavnostně zahájí v sobotu 21. července v 10 hodin představení cechů a řemesel a přehlídka historických kočárů a koňských spřežení. Pak už mohou návštěvníci sledovat dění v historické vesnici, kování koní, zúčastnit se soutěže Kolářský trojboj v kutálení loukoťového kola, chůze na chůdách a zarážení dřevěných špicí do špalku. V koncertním vystoupení se představí písničkář Pavel Žalman Lohonka & spol. Také v neděli 22. července bude program Josefkolu pokračovat ve stejném duchu, pro dobrou pohodu bude hrát bluegrassová skupina Fiddle – Dedee. V průběhu Josefkolu si budou moci děti i dospělí vychutnat projížďku historickým kočárem areálem zámeckého parku.

(jap)

 

Poslat nový komentář