Starousedlíci z Dřevnovic na Prostějovsku vážně uvažují o zřízení domobrany

Starousedlíci z Dřevnovic na Prostějovsku vážně uvažují o zřízení domobrany
ilustrační foto

Starosta Vsetína Jiří Čunek před šesti lety vystěhoval dvě romské rodiny do Dřevnovic na Prostějovsku a začaly zde problémy. Nyní už je situace dokonce natolik vyhrocená, že místní lidé mluví o zřízení domobrany. Například do posledního konfliktu se zapojilo na třicet lidí, a přivolaná policejní hlídka tak byla bezmocná.

Problémy s Romy v obcích Dobromilice a Dřevnovice jsou každodenní v podobě fyzického napadení, vulgárních nadávek, loupeže ze strany Romů. Poslední případ vyhrocené situace v Dřevnovicích se stal začátkem minulého týdne. Místní Romové podle svědků napadli na dětském hřišti jednadvacetiletého mladíka, když po něm a několika dívkách házeli kameny. Jedním z nich ho zasáhli a mladík pak dal devítiletému chlapci facku. Hoch si vzápětí přivedl dědečka, který mladíka uhodil pěstí. Mladíka potom začali bránit starousedlíci, Romové si však zavolali posily z okolních vesnic. Do konfliktu se nakonec zapojilo na třicet lidí a starostka Dřevnovic musela zavolat policii.

 Dvě romské rodiny přestěhoval do Dřevnovic tehdejší starosta Vsetína Jiří Čunek. Pár týdnů byl klid, pak však podle místních začalo peklo. Nyní zde žije na čtyřicet Romů, se kterými si nikdo neví rady.

Policie tvrdí, že situaci v Dřevnovicích sleduje. "Letos došlo k rapidnímu poklesu trestných činů oproti předchozímu období. V tomto měsíci se uskutečnilo na radnici v Dobromilicích setkání se zástupci obcí, Olomouckého kraje, neziskových organizací a policie," uvedla mluvčí Miluše Zajícová.

"Nepodceňujeme žádné hrozby a snažíme se na ně adekvátně reagovat. Pro zvýšení bezpečnosti policie v uvedené lokalitě zvýšila dohled nad veřejným pořádkem," dodala Zajícová.

Celou situaci přitom komplikuje také další okolnost, a to opakované případy žloutenky. Zrovna tento týden ve čtvrtek přijalo infekční oddělení prostějovské nemocnice pět nových pacientů se žloutenkou typu A.

Dva jsou z Kostelce na Hané na Prostějovsku a přišli do kontaktu s nakaženými dětmi z konce letošního června. Zbylí tři pacienti pocházejí z Dobromilic, které leží nedaleko Dřevnovic a kde rovněž žije početná romská komunita.

(red)

Zdroj: http://olomouc.idnes.cz

Poslat nový komentář