Županič, Sekaninová nebo někdo třetí? Rozhodnete už tento týden

Županič, Sekaninová nebo někdo třetí? Rozhodnete už tento týden
ilustrační foto

Již tento pátek a sobotu rozhodnete ve volbách, kdo bude dalších 6 let senátorem za Prostějovsko, Kojetínsko a Tovačovsko. Hlavními favority jsou populární herec a bývalý ředitel divadla Ladislav Županič a stávající senátorka Božena Sekaninová. A podle všeho půjde o každý hlas.

Právě celoživotní nestraník Ladislav Županič je dosud nejpříjemnějším překvapením letošních voleb. Jako jediný z uchazečů o křeslo v Senátu předložil ucelený volební program. Přichází tak například s plánem na zavedení transparentních platů pro politiky, požaduje zpřísnění trestů za drobnou kriminalitu a odmítá jakékoli zvyšování daní.

V průběhu volební kampaně si navíc získal podporu celé řady osobností a dokonce mu svou podporu vedle občanských demokratů, kteří jej pro volby nominovali, vyslovila i Strana svobodných občanů vedená poradcem prezidenta republiky Petrem Machem, či strana Koruna Česká.

Naproti tomu jeho hlavní konkurentka, stávající senátorka za ČSSD Božena Sekaninová zklamala. Ve volební kampani se omezuje na několik laciných hesel, aniž by hodnověrně vysvětlila, proč nic podobného nenavrhla za 6 let v Senátu. V rámci kampaně navíc volební obvod zavezla poutači, na kterých jako svou práci prezentuje pod heslem „Byla jsem u Vás“ na kolika společenských a sportovních akcích, které ostatní navštěvují ve svém volném čase, ve volebním obvodu byla.

Člověk by od stávající senátorky čekal trochu víc. Přesto má vzhledem k silnému postavení sociálně demokratické strany velkou šanci svůj mandát obhájit.

Třetím v pořadí bude patrně kandidát KSČM Jaroslav Šlambor, na kterého se v nedávné době provalilo, že byl agentem komunistické kontrarozvědky. To může odradit středové i umírněně levicové voliče, ale u tradičního tvrdého jádra své strany mu to naopak může přinést plusové body. Pomůže mu i tradiční vysoká účast voličů KSČM.

V dresu KDU-ČSL s podporou Strany zelených kandiduje dlouholetý náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák. Do voleb jde s velkým nasazením a za své hlavní devízy považuje zkušenosti, pracovitost a znalost prostředí. Lidovci si na střední Moravě stále udržují poměrně silné pozice, podpora zelených mu však může uškodit u konzervativních voličů na venkově.

Posledním z uchazečů o post v Senátu je dosud nepříliš výrazný zastupitel za TOP 09 Aleš Nevrla, který za dva roky v městském zastupitelstvu ani jednou nevystoupil. Ve volební kampani hlásá „Děti jsou nadějí Hané“, konkrétní řešení však zatím nenabízí. Volební program dle svého webu stále ještě připravuje. Snad to stihne do voleb.

O tom, kdo bude příštím senátorem za Prostějovsko, rozhodnete i Vy!

Volební místnosti budou otevřené na obvyklých místech v pátek 12. října od 14.00 do 22.00 a v sobotu 13. října od 8.00 do 14.00

(aze)

 

Komentáře

Je skutečně potřeba hodně mluvit? Důležitější jsou spíš činy. Těch je na kontě kandidáta do Senátu Aleše Nevrly v prostějovském zastupitelstvu pěkná řádka. Je signatářem podnětu Ministerstvu vnitra k prošetření kauzy prodeje majetku města společnosti Manthellan. Je spoluautorem všech návrhů klubu zastupitelů na jednáních Zastupitelstva města Prostějova - ať se týkají rozpočtu, rozdělování veřejných peněz, otázky heren, podpory volnočasových aktivit mládeže. Ve všech případech jde o písemné návrhy, kde další slova nejsou potřeba. Oproti tzv. standardním politikům, kteří mluví až příliš, reprezentují Aleše Nevrlu konkrétní činy. Co reprezentuje pana Županiče? (ve vší úctě)

Oblasti, kterým se bude Aleš Nevrla po svém zvolení přednostně věnovat:

Zdravotnictví
Je třeba vytvořit takovou legislativu, aby bylo dosaženo kvalitní a dostupné péče pro všechny

Životní prostředí
Protipovodňová opatření, znečištění ovzduší, hustota dopravy a její dopad na obyvatele

Volnočasové aktivity pro mládež
Důležitý prvek prevence kriminality, osobnostního rozvoje člověka a v případě sportu i zdravého životního stylu

No obávám se že volební účast bude velmi nízká - senátní ani krajské volby se opravdu netěší nikterak velké popularitě a lidé jsou už z politiky značně otrávení... Takže šance opravdu má p. Županič jako "nestraník" následně pí. Sekaninová jako známá tvář za ČSSD ( to že její práce jako senátorka je "vymetání" různých akcí se mi zdá docela reálné - viz. její web) Ostatní kandidáti ( Šlambor, Horák a Nevrla ) mohou překvapit - osobně se domnívám že z těch 3 "outsiderů" má největší šanci p. Nevrla ale osobně si myslím že postup do 2. kola s Županičem či Sekaninovou by pro něj byl docela úspěch.. J.P.M.

Co si to tady vymýšlíte za nesmysly...je vidět komu ty noviny patří, že? Bohužel Vás musím zklamat, protože volby do senátu vyhraje primář ALEŠ NEVRLA !!! A to bude rychleji, že si myslíte....

Poslat nový komentář