Jak si ve volbách vedli prostějovští radní? Podívejte se

Jak si ve volbách vedli prostějovští radní? Podívejte se
ilustrační foto

V Olomouckém kraji dorazilo k volbám celkem 35,67% voličů, přičemž obyvatel Prostějovska přišlo dokonce 37,02%. Volili tu totiž nejen krajské zastupitele, ale také svého senátora. Někteří z voličů se také rozhodli svého favorita zakroužkovat a pomoci mu tak ke skoku na kandidátní listině.

"Myslím si, že kroužkování je dobrý způsob, jak dostat do čela politiky, které známe a máme s nimi dobré zkušenosti. Já sama jsem kroužkovala. Můj favorit se sice do zastupitelstva nedostal, ale věřím, že mu preferenční hlasy v těchto volbách pomohou k lepší pozici v těch dalších. Je to způsob, jak jim za jejich dobrou práci poděkovat," myslí si například Renata Sivá z Prostějovska.

Právě díky preferenčním hlasům od svých voličů na Prostějovsku se tak do čela kandidátek vyhoupli prostějovští radní. Za ODS získal největší důvěru lidí právě prostějovský Jiří Pospíšil, který se díky 896 hlasům dostal na první místo kandidátky. Hned za něj se na druhé místo se 486 hlasy dostala Ivana Hemerková a oba dva tak v preferenčních hlasech předběhli dokonce samu lídryni občanskodemokratické kandidátky Markétu Záleskou na třetím místě a Ivana Kosatíka na čtvrtém. Na páté místo v počtu preferenčních hlasů pak lidé zvolili další prostějovskou radní, Miladu Sokolovou. "Opravdu si vážím důvěry občanů, kteří pro mne přímo hlasovali. Jsem pyšná na to, že mi pomohli k tak pěknému umístění," hodnotí Sokolová.

Že lidé opravdu volí své zástupce, které díky jejich práci v lokální politice dobře znají, svědčí i výsledky počtu preferenčních hlasů na kandidátce ČSSD. Tady se opět před lídra kandidátky za Olomoucký kraj Jiřího Rozbořila dostali dva prostějovští radní, kteří jej oba překonali o víc než polovinu preferenčních hlasů. Na prvním místě je Alois Mačák se 1764 hlasy a na druhém pak Alena Rašková se 1288 hlasy. Na solidním sedmém a jedenáctém místě se umístili také prostějovští Jiří Pospíšil, respektive Milada Galářová.(bat)

Poslat nový komentář