Prostějov hospodaří dobře, potvrdilo Ministerstvo financí

Prostějov hospodaří dobře, potvrdilo Ministerstvo financí
ilustrační foto

Prostějov je druhým nejméně zadluženým městem v republice. Dluží pouhých 2 892 000 korun. Před ním jsou pouze Teplice s nulovým dluhem. Vyplývá to z údajů, které v minulých dnech zveřejnilo Ministerstvo financí.

První místo s nulovým dluhem obsadily Teplice, které dlouhodobě úvěry odmítají. "Prostějovu patří mezi městy nad 25.000 obyvatel druhé místo s výší dluhu 2,892 milionu korun. S velkým odstupem je s takřka 36 miliony korun na třetím místě Vsetín a dále Cheb s bezmála 45 milionovým úvěrovým zatížením. V přepočtu činila výše městem spláceného úvěru na každého Prostějovana v závěru loňského roku pouhých 64 korun, s propastným rozdílem následoval Cheb, kde každý obyvatel dlužil pomyslných 1 298 korun," informuje tisková mluvčí radnice Jana Gáborová.

 

Prostějov boduje i co se týče procentuálního přepočtu úvěrového zatížení na celkové roční příjmy městského rozpočtu. Činí totiž pouze 0,27%, zatímco například u sousedního Přerova úvěry přesahují 35% z příjmů města za rok, v Olomouci dokonce takřka 68%.

"Od konce minulého roku se zadluženost Prostějova dále snížila. Aktuálně jde o částku kolem jednoho milionu korun, jedná se o zůstatek jediného bankovního úvěru, který jsme si museli kdysi vzít jako podmínku pro udělení státní dotace na budování kanalizace," uvedl Miroslav Pišťák, primátor města.

 

Prostějovu pak patří mezi městy nad 25.000 obyvatel první místo v jednom ze dvou nejdůležitějších ukazatelů, které ministerstvo financí bedlivě sleduje. "Podíl cizích zdrojů k celkovému majetku města je v případě Prostějova pouze 2,62%, přitom u bezúvěrových Teplic činí více než dvojnásobných 5,82%. Za rizikovou hodnotu je považován ukazatel ve výši 25 %," vysvětluje Gáborová. Druhým sledovaným údajem je pak celková likvidita. "V případě Prostějova byl přepočítaný koeficient ve výši 2,71, což znamená, že k 31.12.2011 krátkodobé likvidní prostředky Prostějova pokrývaly krátkodobé závazky města skoro třikrát. Podle metodiky ministerstva financí se obce v tomto ukazateli dostávají do problematické situace, pokud jejich celková likvidita klesne pod hodnotu 1,0," dodává mluvčí.

(red)

Komentáře

Pozor - jde pouze o přímý dluh města. Ale existuje nepřímé zadlužení, například, když město povinně rok co rok splácí aquapark přes svoje s.r.o. formou navyšování kapitálu a toto s.r.o. splácí úvěr. Takový závazek se do výkazů nedostane . Ale pozor - rating uveřejněný na stránkách města toto ukazuje. Prostějov má celkem dluh 103 mil. Kč a to odpovídá 1723 Kč na jednoho obyvatele, akorát to není vidět...

Poslat nový komentář