Stavba multifunkční haly začíná, najpatě ji vyhlížejí i sportovci

Stavba multifunkční haly začíná, najpatě ji vyhlížejí i sportovci
ilustrační foto

Město oficiálně spustilo proces výstavby nové multifunkční haly v Prostějově, která má nahradit stávající Společenský dům v Komenského ulici. Město osloví několik architektů s žádostí o vytvoření studie multifunkční haly. „Každý z nich nám bude moci nabídnout i několik variant řešení,“ upřesnil náměstek primátora Zdeněk Fišer.

Podle Fišera by nová hala měla nabídnout prostory pro kulturní i sportovní vyžití, pět set míst pro pořádání plesů a hřiště pro florbal, volejbal a další halové sporty. Na to upozorňuje i radní města Milada Sokolová. „Stále se mluví o prostoru pro pořádání plesů, ale je třeba si také uvědomit, že rekreační sportovci mnohdy nemají kde trénovat a nové prostory jim mohou zjednodušit situaci,“ uvedla Sokolová.

Že nová aréna nevyřeší pouze problém, kde pořádat velké kulturní akce, ale výrazně ulehčí také amatérským sportovcům ve městě, potvrdil i sekretář Okresního volejbalového svazu v Prostějově a předseda Hanáckého volejbalové ligy Jan Zatloukal. „Halu potřebujeme jako sůl. Nyní trénujeme různě po Prostějově a prostory bychom potřebovali,“ sdělil Jan Zatloukal. Podle něj však záleží i na cenové politice města. „Čekáme sice na halu jako na spásu, ale pokud bude nájem nastaven příliš vysoko, třeba tisícovka na hodinu, asi bychom ji celou nezaplnili,“ vysvětlil Zatloukal s tím, že nyní napjatě očekává, jak se celá situace s halou vyvine.

Nová multifunkční hala by měla stát v prostoru bývalých Jezdeckých kasáren a její stavba by měla přijít na 80 milionů korun. Její podoba, i to zda bude třeba přičleněna k některé ze stávajících budov, je právě otázkou architektonické studie. „Čekáme, s čím jednotliví soutěžitelé přijdou,“ dodal Fišer. Podle něj však budoucí areál bude začleněn do struktury ulic a uvažuje se také o parkovací ploše podobné té na náměstí Spojenců, či výstavbě bytů pro sociální bydlení.Stavba nové haly by měla začít v roce 2014 a je navázána na demolici Společenského domu, na jehož místě by měla vzniknout nová obchodní galerie. Ta je nyní v procesu posuzování dopadu na životní prostředí (EIA), který podle náměstka potrvá minimálně rok. „Stále však platí, že práce na výstavbě nové multifunkční haly budou mít návaznost na demolici Společenského domu,“ uzavřel náměstek Fišer.

(zkl)

Poslat nový komentář